Hoog Maaspeil en wateroverlast in Zuid-Limburg

Een ondergelopen straat, vanochtend in Laar (Gemeente Nuth).
Een ondergelopen straat, vanochtend in Laar (Gemeente Nuth). Foto: Twitter / @Sjra1978

Door aanhoudende regenval en het smelten van sneeuw in België is de waterstand van de rivier de Maas sterk verhoogd. Dat meldt Rijkswaterstaat. De gemeente Maastricht laat weten dat veeboeren hun vee in weilanden aan de Maas in veiligheid moeten brengen.

In Zuid-Limburg zijn maatregelen genomen door het waterschap Roer en Overmaas. De rivier voerde om tien voor half één vanmiddag bij het meetpunt Sint Pieter meer dan 1.750 kubieke meter water per seconde af. In België zijn vier mensen, onder wie een kind, omgekomen bij twee verschillende auto-ongelukken die gevolg waren van wateroverlast op de wegen in Wallonië. Dat melden Belgische media.

Afgelopen nacht nam de stroomsnelheid van de rivier snel toe. Op dit moment bestaat er nog geen aanleiding om de Maaskaden permanent te bewaken, aldus het waterschap. Wel zijn er inspecties. De gemeente Maastricht laat weten dat veeboeren hun vee in weilanden in veiligheid moet brengen. Bij de regenwaterbuffer bij het dorp Partij worden zandzakken geplaatst.

Smeltende sneeuw
Op verschillende plaatsen in Zuid-Limburg is gisteravond wateroverlast ontstaan door grote hoeveelheden smeltende sneeuw. In Nuth, Valkenburg en Vaals werd de brandweer veertig keer gebeld over overstroomde wegen en ondergelopen wegen, zo meldt Novum. Enkele kelders zouden zijn ondergelopen, meldt de regionale omroep L1.

De afvoer van Maaswater bij meetpunt Sint Pieter was vanmiddag om 12:20 uur 1750,9 kubieke meter per seconde. Bron: Rijkswaterstaat.De afvoer van Maaswater bij meetpunt Sint Pieter was vanmiddag om 12:20 uur 1750,9 kubieke meter per seconde. Bron: Rijkswaterstaat.