VVD tegen subsidie windmolens bij Urk

De VVD is tegen de bouw van een windmolenpark bij Urk, waartoe minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) en minister Schultz-Van Haegen (Infrastructuur, VVD) gisteren hebben besloten. „Wij zijn ongelukkig met alle subsidies voor windmolens”, zegt Kamerlid René Leegte. „Helaas is dit een erfenis van het vorige kabinet.” De VVD’er noemt het „absurd” dat er een miljard euro naar het windmolenpark gaat. Het plan behelst de bouw van 38 molens op land en 48 in het IJsselmeer.

Volgens een woordvoerder van Verhagen is het doel van het kabinet een goede mix van betrouwbare, betaalbare en schone energie te krijgen. „En windmolens op land zijn relatief goedkoop en passen in die mix. Vergeet niet dat het om een geavanceerd park gaat dat stroom voor 1 miljoen mensen gaat leveren.”

Burgemeester Jaap Kroon (CDA) van Urk zegt „verbaasd en verontrust” te zijn, vooral omdat zijn gemeente volgens hem buiten het debat is gehouden. Hij vreest voor het beschermd dorpsgezicht van Urk. „Het komt toch ook de minister goed uit, als de gemeente dit plan ondersteunt. Het gaat ons om de verplaatsing van vijftien molens. Dat is heel goed mogelijk.”

Kroon praat binnenkort met Verhagen over het windmolenpark. Mocht dit gesprek niets opleveren dan richt de gemeente zich op een gang naar de Raad van State, de hoogste bestuursrechter.

VVD-Kamerlid Leegte denkt weinig voor Urk te kunnen doen. „Het is mij niet gelukt om het park bij Urk op de agenda te krijgen.” Aan verder verzet denkt hij niet. „Dat zou incidentenpolitiek zijn”.