VS wijzen op gevaar lekken

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt honderden mensenrechtenactivisten, functionarissen van buitenlandse regeringen en zakenlieden die genoemd worden in uitgelekte diplomatieke ambtsberichten dat hun veiligheid gevaar kan lopen. Een aantal van hen is overgebracht naar beveiligde locaties.

Dat meldt The New York Times vandaag. Volgens de krant is een team van dertig man in Washington en op ambassades verspreid over de wereld bezig de mogelijke schade in kaart te brengen van de openbaarmaking van de ambtsberichten die de website WikiLeaks in handen heeft gekregen. De Amerikaanse regering zou met name bang zijn dat Amerikaanse belangen geschaad worden als de namen bekend worden van allerlei buitenlanders die Washington waardevolle informatie bezorgen.

Tot nu toe hebben WikiLeaks en een handvol internationale media niet meer dan zo’n 2.700 Amerikaanse ambtsberichten openbaar gemaakt, van de kwart miljoen waar de website de hand op heeft gelegd. In sommige gevallen zijn voor openbaarmaking de namen van mensen weggehaald.

Het State Department heeft volgens een zegsman het merendeel van de kwart miljoen diplomatieke telegrammen al uitgekamd op zoek naar mogelijk schadelijke informatie. Veel van de berichten zijn ook naar ambassades (terug-) gestuurd, zodat diplomaten ter plekke kunnen beoordelen hoe schadelijk het is dat bepaalde informatie die erin staat op straat komt te liggen.

Volgens het ministerie zijn er geen gevallen bekend van mensen die daadwerkelijk zijn aangevallen of gearresteerd als direct gevolg van informatie uit de WikiLeaks-telegrammen. Ook door de openbaarmaking van militaire documenten over de oorlog in Afghanistan kwam niemand in serieuze problemen, zegt het Pentagon nu.