Verse baas Poorthuis wil fris en niet boos HP/De Tijd

Opinietijdschrift HP/De Tijd heeft een nieuwe hoofdredacteur gevonden. Frank Poorthuis, die voorheen werkte bij onder meer Het Parool en de Volkskrant, volgt per 1 februari Jan Dijkgraaf op. Dijkgraaf stapte in september over naar de nieuwe omroep PowNed. Daar is hij inmiddels al weer weg.

De redactie van het weekblad kiest voor „journalistieke degelijkheid, brede ervaring en een originele denker”, aldus Frans van Deijl, voorzitter van de redactieraad. Poorthuis was onder meer chef van de Haagse redactie van de Volkskrant en adjunct-hoofdredacteur van Vrij Nederland, gratis dagblad De Pers en Het Parool. Bij de Amsterdamse krant stapte hij in september op.

„Goed blaadjes maken is één ding”, zegt Van Deijl, „maar het gaat er vooral om dat je elke keer verrassend bent. Poorthuis is iemand voor wie je graag harder loopt.” De dagbladjournalist Poorthuis volgt de bladenmaker Dijkgraaf op. Een breuk met het verleden? „Jan Dijkgraaf heeft geprobeerd de losse verkoop van HP/De Tijd op te stuwen”, zegt Van Deijl, „maar hij koos een manier die misschien niet bij ons publiek en ons imago paste.”

Interim-hoofdredacteur Boudewijn Geels schrijft in zijn commentaar ‘Vooraf’ in de editie van deze week: „Wat we in elk geval nóóit meer zullen doen is vuilniszakken van politici doorspitten, zoals onder een vorig regime is gebeurd bij de totstandkoming van het blad Binnenhof.” Geels biedt Alexander Pechtold en André Rouvoet en de lezer nogmaals zijn excuses aan.

Poorthuis zegt zelf op de website Villamedia dat hij HP/De Tijd weer een „fris en niet boos” blad wil maken. Hij is op reis door Siberië. „Ik wil niet te veel boze mannen in het blad. Die hebben we al zoveel in de politiek.” HP/De Tijd had in het derde kwartaal van vorig jaar een totaal verspreide oplage van 30.000 exemplaren. Dat is 5,8 procent meer dan in 2009.