Uitgelicht

** This picture is embargoed 23rd December 2010 ** HUSTLE BBC ONE Picture shows: (L TO R) ROBERT GLENISTER as Ash, KELLY ADAMS as Emma, ROBERT VAUGHN as Albert, ADRIAN LESTER as Mickey, and MATT DI ANGELO as Sean.
** This picture is embargoed 23rd December 2010 ** HUSTLE BBC ONE Picture shows: (L TO R) ROBERT GLENISTER as Ash, KELLY ADAMS as Emma, ROBERT VAUGHN as Albert, ADRIAN LESTER as Mickey, and MATT DI ANGELO as Sean. BBC

Film

The Mask of Zorro (Martin Campbell, 1998, VS). Antonio Banderas wordt door de gepensioneerde Zorro Anthony Hopkins opgeleid tot nieuwe gemaskerde held en zet zich in voor het onderdrukte Mexicaanse volk in een ondanks de milde zelfspot wat anachronistische ‘swashbuckler’. RTL5, 20.30-23.05u.

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (Gore Verbinski, 2003, VS). Op een attractie in de Disney-pretparken gebaseerde avonturenfilm biedt ouderwetse zwaardgevechten en moderne speciale effecten. Sommige piraten veranderen bij maanlicht in skeletten. Johnny Depp is de onverwachte droompiraat. SBS6, 20.30-23.20u.

I Heart Huckabees (David O. Russell, 2004, VS). Dustin Hoffman en Lily Tomlin als duo ‘existentiële detectives’ dat hulp biedt aan de getroubleerde milieuactivist Jason Schwartzman. Curieuze komedie bracht het niet tot een Nederlands bioscooproulement. RTL8, 20.30-22.35u.

Kill Bill: Vol.2 (Quentin Tarantino, 2002, VS). Virtuoze choreografie met intuïtief herkenbare citaten uit obscure films. Uma Thurman, neergeschoten tijdens de repetitie voor haar huwelijk, maakt nu haar vergeldingsreis af. Minder gewelddadig dan deel 1, maar nog steeds geen film voor mensen met een zwakke maag. Canvas, 21.15-23.40u.

Millennium: Luftslottet som sprõngdes / Millennium 3: Gerechtigheid (Daniel Alfredson, 2009, Zweden). In twee delen uit te zenden slot van verfilming van de Millennium-trilogie is opnieuw een visueel en dramatisch wat vlak product waarin met name de schurken weinig reliëf krijgen. De troebele levensloop van punkhacker Lisbeth Salander (Noomi Rapace) wordt verklaard vanuit een sinister bureaucratisch complot. Ned.3, 22.00 23.35u.

Actualiteiten

EénVandaag. Uitslag van kijkersenquête over de wenselijkheid van een trainingsmissie naar Afghanistan om daar politiemensen te trainen. Ned. 1, 18.15-18.30u.

Gesprek met de minister-president. Mark Rutte over de actuele ontwikkelingen in de politiek. Ned.1, 18.30-18.40u.

Uitgesproken VARA. Tien jaar geleden zat een TBS’er gemiddeld vijf jaar vast, nu negen jaar. Gevoed door incidenten probeert het Rijk invloed uit te oefenen op het beleid in de TBS-kliniek. Het komt voor dat een justitieambtenaar poogt een arts voor te schrijven welke behandeling moet worden toegepast. Ook staat het verlof onder druk. Advocaat Niek Heidanus adviseert zijn cliënten soms om maar helemaal niet meer mee te werken aan TBS-onderzoek. Liever langer in de gevangeniscel, dan zonder uitzicht in de TBS-kliniek. Verder aandacht voor een gps-systeem waarmee alzheimerpatiënten kunnen worden gevolgd. Presentatie: Jan Tromp. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nieuwsuur. Verslag van het kabinetsbesluit om een trainingsmissie naar Afghanistan te sturen, met reacties van Pechthold (D66) en Sap (GroenLinks). Reportage over toenemende koperdiefstallen. Ned.2, 22.00-22.48u.

The Graham Norton show. De gevatte grappen makende presentator Graham Norton ontvangt de filmster Keanu Reeves, de actrice Emilia Fox, stand-up comedian Marcus Brigstocke en zangeres Imelda May. BBC 1, 23.35-0.20u.

Informatief

De wandeling. Hella van der Wijst wandelt met actrice Yvonne van den Hurk die de overgang bij de vrouw bespreekbaar wil maken. Elke vrouw krijgt ermee te maken. Op dit moment zitten 1,2 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang en kunnen last hebben van opvliegers, depressies, migraine en/of slapeloosheid. Maar bladen als Libelle en Margriet hebben het liever over zwangerschap en bevallen. Van den Hurk schreef een theatervoorstelling over het onderwerp waarmee zij door het land trekt. Ned.2, 18.25-18.55u.

Nieuwslicht. Populair-wetenschappelijk programma. Presentator Menno Bentveld, een matig drinker, en ex-alcoholist cabaretier Javier Guzman onderzoeken de werking van alcohol. Hoewel wetenschappers stellen dat alcohol de hersenen beschadigt van jongeren, verwierp de Tweede Kamer woensdag een voorstel om de minimumleeftijd voor het kopen van alcohol te verhogen tot 18 jaar. Bentveld test in Engeland de synthetische alcoholpil, die geen schadelijke bijwerkingen zou hebben. Ook wordt de anti-pil getest waarmee in één klap de werking van de alcoholpil weer ongedaan kan worden gemaakt. Ned.2, 19.25-19.55u.

Blood, sweat & luxuries. De productie van ‘onmisbare’, luxe goederen gebeurt vaak onder barre omstandigheden. In de serie verlaten Britse jongeren hun luxe leventje en nemen hun intrek in lemen hutjes en sloppenwijken in Azië en Afrika. De westerse jongeren werken mee met de lokale arbeiders. Aflevering: Edelstenen. Zes Britse jongeren reizen naar Madagascar. Hier krijgen ze te zien waar hun sieraden en juwelen vandaan komen. Ze dalen af in de mijnen van Ilakaka, waar honderden mensen in een smal gangenstelsel, diep onder de grond, op zoek zijn naar saffier. De werkomstandigheden worden de jongeren al snel te veel. Ned.3, 20.25u.

Altijd wat. Opinieprogramma met reportages. Dit keer een onderzoek of Nederlanders echt zo hufterig zijn, zoals veel buitenlanders stellen. Verder komt de vraag aan de orde wat u zou doen als u nog een jaar te leven had. Ned. 2, 20.55-22.00u.

Aspekte. Cultureel magazine. Aandacht voor de Britse film Made in Dagenham, over een autofabriek net buiten Londen waar in 1968 vrouwen succesvol staakten tegen seksediscriminatie en voor de rockopera/musical Hinterm Horizont van de Duitse muzikant, schrijver en kunstschilder Udo Lindenberg die op 19 januari zal worden uitgevoerd in Berlijn: ‘Rock ‘n’ Roll statt Protokoll’. Ook ‘Der erste Blick zurück’, een satirische balans van het jaar 2011. ZDF, 23.10-23.40u.

Amusement

Tampert. Persiflage op de Duitse krimi Derrick. „Ja, wie sage ich das jetzt?” Aflevering: De clown Bobo. Ned.3, 21.25-21.50u.