Twijfels bij aanpak brand Moerdijk, testresultaten pas zondag

Brandweerman aanschouwt de vlammenzee in Moerdijk. Foto NRC / Rien Zilvold.

Rampdeskundigen en specialisten op het gebied van industriebranden uiten vandaag in verschillende media hun twijfels bij de aanpak van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk en de onschadelijkheid van de ontstane rook.

Hoogleraar crisisbeheersing en fysieke veiligheid Ira Helsloot zegt in het Nederlands Dagblad dat “alle gevaarlijke stoffen die je kunt bedenken zich in die rookpluim bevonden.” De Telegraaf sprak experts die rekening houden met een “hele cocktail” aan vrijgekomen giftige stoffen.

Geen verontrustende concentraties
Metingen die zijn verricht direct na de brand hebben aangetoond dat tijdens de brand geen verontrustende concentraties waren van giftige stoffen. Het RIVM analyseert momenteel de samenstelling van de roetdeeltjes. Een woordvoerder laat weten dat de resultaten daarvan niet eerder dan zondag bekend worden. “Dat kan technisch niet sneller,” aldus een zegsman.

Burgers in de gebieden waar het roet is neergedaald is, met name inwoners van het zuidoostelijke deel van de Hoeksche Waard en het zuidwestelijk puntje van het Eiland van Dordrecht, is aangeraden contact met de roetdeeltjes te vermijden.

‘Korps Moerdijk niet goed toegerust’
Oud-brandweerofficier Sjoerd de Jonge van de gemeente Moerdijk stelt in De Telegraaf dat de brandweerwagens in Moerdijk niet goed uitgerust waren voor branden op industrieterrein. De wagens hebben bijvoorbeeld geen schuimblussers aan boord, die wel nodig zijn voor het bestrijden van chemische branden.

Het Algemeen Dagblad meldt vandaag op basis van anonieme bronnen rond de brandweer Moerdijk dat de aanrijtijden van de brandweer afgelopen woensdag langer waren dan de draaiboeken voorschrijven.

‘Brand ontstond bij afvullen’
Volgens medewerkers van het bedrijf Chemie-Pack is de brand buiten ontstaan tijdens het afvullen van een lading. Dat melden zowel BN/De Stem als het Algemeen Dagblad. Een vonk zou mogelijk bij de ontvlambare stof zijn gekomen waardoor plotseling een hevige brand ontstond.