Toneel vreest voor fusies

Volgens staatssecretaris Zijlstra (Cultuur) lijdt het Nederlands toneel aan „overlap en versnippering”. De Raad voor Cultuur moet dit voorjaar adviseren over over hoe de branche kan komen tot „bundeling van ondersteunende taken”.

Over die fusieplannen is de toneelwereld verontrust. Ze zijn onderdeel van in totaal 200 miljoen euro aan bezuinigingen op kunsten. Zakelijk leider Walter Ligthart (Nationale Toneel) zegt dat een fusie nooit om financiële redenen afgedwongen mag worden. „Een gezelschap moet een samenwerkingsverband alleen aangaan als het voor beide partijen een meerwaarde heeft.” Directeur Ivo van Hove (Toneelgroep A’dam) bepleit al jarenlang artistieke samenwerking, maar voelt zich gepasseerd nu blijkt dat de staatssecretaris samenwerking als „instrument tot bezuinigen” inzet. De bezuiniging van 200 miljoen euro zal volgens Van Hove nooit met de kaasschaafmethode gerealiseerd kunnen worden. Gezelschappen zullen onherroepelijk verdwijnen of opgaan in andere.

Eén, twee of drie Hamlets Cultureel Supplement, pagina 10-11