Theater

Kersentuin

Maatschappij Discordia in samenwerking met gezelschappen 't Barre Land en De Roovers brengen een herneming uit van Tsjechovs Kersentuin, een komedie uit 1904. Annet Kouwenhoven als landeigenares Ljoeba speelt een onvergetelijke rol als onpraktische, scheef in het leven staande vrouw. In de regie van Jan Joris Lamers ontstaat er subtiel komediespel met tragische ondertoon.

Theater Frascati, Amsterdam. 7,8 jan. Inl: www.theaterfrascati.nl

Bullet Proof Mamma

Als dat geen choreografie van Itzik Galili is! Een zwarte, lege ruimte die voortdurend van karakter verandert door geraffineerd gebruik van licht en rook, dansers in weinig flatteuze kostuums en een aardse danstaal die bol staat van ingenieus en soepel partnerwerk, krachtige zwenkingen van uiterst lenige lichamen, flitsende arm- en beenbewegingen. Al die bekende eigenschappen glanzen als nieuw in Bullet Proof Mamma door Dansgroep Amsterdam, opgestuwd door het befaamde Canto Ostinato van Simeon ten Holt. De twaalf dansers leveren een geweldige prestatie. Toch dwalen de gedachten af naar het werk van Krisztina de Châtel, Galili’s co-directeur, met wie hij onlangs in conflict kwam.

Toneelschuur, Haarlem. 7 en 8 jan. Inl: www.toneelschuur.nl

Toon „Toon Hermans weet heus wel dat hij al tien jaar dood is. Maar vanavond is hij toch even terug, omdat de mensen zo graag eens willen lachen om niks.” Cabaretier Alex Klaasen heeft een trage zeverstem. Met zijn formidabele typeurstalent speelt hij een alleszins geloofwaardige Toon op een hoge barkruk, die ooit toebehoorde aan Hermans zelf.

Inl: www.theaterhits.nl

Blasted

Blasted: extreem, buitengewoon of blut betekent dat. Maar het zelfstandig naamwoord blast, ofwel springlading, vloek en wild feest, zit ook in dit Engels-Amerikaanse slang-woord. De Britse toneelschrijfster Sarah Kane (1971-1999) koos voor haar debuut uit 1995 niet voor niets deze titel: de vele betekenissen doen recht aan deze choquerende en ook dichterlijke tekst. Regisseur Thibaud Delpeut zoekt in het harde stuk naar de tegenkleuren van tederheid en compassie. Peter Blok en Eline ten Camp spelen in deze nachtmerrie een ontroerend liefdespaar, zelfs verstild. Hoop en wanhoop wisselen elkaar af.

www.toneelschuurproducties.nl

Daar werd wat groots verricht

Het gaat de hele avond alleen maar over oom Jan, waarschuwt cabaretier Diederik van Vleuten aan het begin van zijn indrukwekkende soloprogramma Daar werd wat groots verricht. Deze oom Jan symboliseert alles wat met het voormalige Nederlands-Indië te maken heeft: hij werkte er tijdens de gloriejaren in de suiker, zat in het Japanse kamp, keerde tijdens de politionele acties terug en verliet uiteindelijk Indië voorgoed. Tot reusachtige proporties opgeblazen foto's uit het archief van oom Jan geven de voorstelling sfeer. De schoolkaart van het Indonesische eilandenrijk laat zien waar oom Jan overal geweest is. De ragfijne liedteksten zijn van Jan Boerstoel. Regie: Berend Boudewijn.

Inl: www.harrykies.nl

When the wind blows

Regisseur Aus Greidanus jr maakt voor Toneelgroep De Appel een bijzonder realistisch voorstelling van het gelijknamige stripverhaal door Britse illustrator Raymond Briggs uit 1982. Een bejaard echtpaar probeert zich in veiligheid te brengen voor een eventuele atoombom. Prachtig integer en zuiver spel van Hugo Maerten en Isabella Chapel. Zeldzaam mooi verbeelde angst voor het onuitsprekelijke.

Inl: www.toneelgroepdeappel.nl