Staatssecretaris: geen nachtvluchten met traumahelikopters

Brandweermannen en traumahelikopter bij het Erasmus Medisch Centrum. Rotterdam. Foto NRC Handelsblad / Vincent Mentzel

De traumahelikopters in Amsterdam en Groningen krijgen geen vergunning om nachtvluchten uit te voeren. Het plan was dat de traumaheli’s vanaf april ook ‘s nachts ingezet zouden kunnen worden, maar staatssecretaris van Infrastructuur Joop Atsma (CDA) vindt de vluchten te riskant. Dat meldt persbureau Novum.

De ANWB, eigenaar van de helikopters, is verbaasd over het besluit, zegt een woordvoerder. Het ministerie van Volksgezondheid zou juist om de nachtvluchten gevraagd hebben en nu steekt een ander ministerie daar een stokje voor. Een deel van het land blijft door het besluit volgens de ANWB verstoken van snelle, nachtelijke noodhulp.

Het plan was dat de traumaheli’s vanaf vier academische ziekenhuizen het hele land bestrijken. Atsma stelt nu dat het opstijgen in het donker te gevaarlijk is. Met landingen heeft hij geen probleem.

ANWB-directeur Guido van Woerkom vindt dat het besluit van Atsma veel te laat komt. Er was niet eerder aangegeven dat vluchten vanaf het dak niet mochten. “Als we dat eerder wisten hadden we er rekening mee kunnen houden”, zegt hij tegenover Radio 1. Er is volgens hem miljoenen euro’s geïnvesteerd in het geschikt maken van de daken.