Rode kapitalist gooit handdoek in de ring

Nu de Chinezen zijn afgehaakt, komt Draka in Italiaanse handen. Gaan aandeelhouders akkoord met een lager bod? En komen de Chinezen terug?

Het klonk medio december strijdlustig. „Ik ben niet gewend om zaken af te blazen die ik in mijn hoofd heb.” Dat zei de Chinese industrieel Du Kerong na een persconferentie in het Amsterdamse Hiltonhotel. Oud-legerofficier Du Kerong is oprichter en eigenaar van Xinmao en hij wilde het Nederlandse kabelbedrijf Draka overnemen.

Bij het management en aandeelhouders van Draka bestond twijfel over het bod van deze ‘rode kapitalist’ – zijn eigen vermogen wordt geschat op 180 miljoen euro. In een poging om deze twijfel weg te nemen, kwam Du Kerong naar Nederland. Hij toonde zich onder de indruk van het honderdjarige Draka met 9.600 werknemers, waarvan 985 in Nederland. Du Kerong bevestigde het bod van 20,50 euro per aandeel, wat neerkomt op ruim één miljard euro – bijna 20 procent meer dan het concurrerend bod van het Italiaanse Prysmian.

Maar gisteren gooide Du Kerong de handdoek in de ring. Een overname is, volgens Xinmao, niet langer uitvoerbaar nu Prysmian officieel een bod heeft uitgebracht dat op 3 februari 2011 afloopt. Volgens Xinmao is er „gegeven de Nederlandse wettelijke voorschriften” te weinig tijd om „een superieur bod” uit te brengen.

In een persbericht constateert Xinmao ook dat de grootaandeelhouder Flint Investments een „onvoorwaardelijke voorkeur” heeft voor het bod van Prysmian. Begin vorig jaar werd duidelijk dat de investeringsmaatschappij van ondernemersfamilie Fentener van Vlissingen haar belang van 48,5 procent in Draka wilde verkopen. De familie heeft hechte banden met het kabelbedrijf. Frits van Vlissingen senior geldt als de vader van het moderne Draka. ‘Ingenieur Frits’ was een veelzijdig ondernemer en bracht in 1999 twee concurrerende kabelfabrikanten – Draka en NKF – bij elkaar. Beide bedrijven kwamen voort uit de schoot van Philips en in beide had Flint een minderheidsbelang. De erfgenamen van Frits Fentener van Vlissingen, twee van zijn kinderen zitten in de raad van commissarissen bij Draka, gaan nu akkoord met het lagere bod van Prysmian. Het verschil behelst een kleine 80 miljoen euro. Flint wil geen toelichting geven op hun keuze voor Prysmian.

Beleggersclub VEB vindt dat Draka en Flint het bod van Prysmian te snel hebben omarmd. „Was het niet beter voorlopig niemand de volledige steun te geven en te wachten”, vraagt VEB-jurist Niels Lemmers zich af. Draka had de mogelijkheid om tijd te rekken en Xinmao zo de gelegenheid te geven om wel te kunnen voldoen aan de wettelijke voorschriften. „Ik wil van Draka weten waarom ze dat niet hebben gedaan”, zegt Lemmers. Hij gaat deze kwestie aan de orde brengen op 26 januari. Dan wordt het Prysmian-bod besproken op een speciale aandeelhoudersvergadering van Draka. „En uiteraard zal ik Flint ook vragen waarom ze akkoord zijn gegaan met dit veel lagere bod.”

Begin vorig jaar besloot Flint het belang in Draka te verkopen. Bij deze verkoop speelde de Amsterdamse vestiging van de Italiaanse zakenbank Leonardo & Co een belangrijke rol. Deze bank heeft goede connecties met de Italiaanse kabelfabrikant Prysmian, èn Leonardo & Co is ook een van de adviseurs van de familie Fentener van Vlissingen. In juni 2009 begonnen de besprekingen en drie maanden later moesten beide partijen meldden dat een fusie tussen Draka en de Italiaanse branchegenoot van de baan was. Beide partijen konden geen overeenstemming bereiken over de prijs, Prysmian bood toen 12 euro per aandeel.

Afgelopen zomer werd een tweede poging ondernomen om Draka te verkopen. Nu benaderde Flint het Franse bedrijf Nexans. De grootste kabelfabrikant van de wereld, bracht in oktober een bod uit op het honderd jaar oude Draka van 15 euro per aandeel.

In Italië werden de onderhandelingsdocumenten uit de kast gehaald. Vier dagen hadden Prysmian en Draka – en hun adviseurs van Leonardo, Mediobanca en Goldman Sachs – nodig om tot overeenstemming te komen. Op 22 november werd een bod gedaan van 17,20 euro per aandeel, dat direct door management en grootaandeelhouder werd omarmd.

Nog tijdens de conference call waarbij Prysmian-topman Valerio Battista een toelichting gaf op het bod, meldde zich een derde partij. Persbureau Reuters wist te melden dat Xinmao 20,50 euro per aandeel bood – waarna het Franse Nexans het bod introk.

Het Draka-management zei destijds verrast te zijn door de Chinese actie. Maar volgens het biedingsbericht blijkt dat Xinmao zich al eerder had gemeld bij Draka en bereid was om 17,50 euro per aandeel te bieden. Ook Flint zou op de hoogte zijn gebracht, waarbij het contact was gelegd door Jan van Kesteren, oud-voorzitter van Draka en huisvriend van de familie Fentener van Vlissingen. Later fungeerde Van Kesteren als verbindingsofficier tussen Xinmao en zijn voormalige werkgever Draka. Hij bracht Xinmao in contact met financieel adviseur Joop Krant, die het bod verder optuigde.

Xinmao wil geen verdere toelichting geven en de woordvoerder verwijst naar het persbericht. Prysmian wordt de nieuwe eigenaar van Draka en analisten spreken van een strategische keuze omdat Draka een sterke positie heeft in Noord-Europa en Prysmian in Zuid-Europa. Het nieuwe concern wordt de grootste kabelproducent binnen Europa, èn dat was nu net de ambitie van Xinmao. Om deze ambitie te realiseren (lees Xinmao neemt Prysmian over) is een bedrag van 4,5 à 5 miljard euro nodig.