Ramsj

Jane Goodall (vertaald door Robert Vernooy): Hoop voor dier en wereld. Paperback, Contact 2009, 442 blz., van €24,95 voor €9,99 bij alle filialen van De Slegte (www.deslegte.com)

Geregeld horen we over dieren die bijna uitgestorven zijn. De bekende Amerikaanse primatoloog Jane Goodall schrijft hier over mensen die erin zijn geslaagd de laatste exemplaren van bedreigde diersoorten te beschermen of de soort in gevangenschap te laten voortbestaan. Over rode wolven en Vancouvermarmotten.

Denis Diderot (vertaald door Tatjana Daan): De loslippige sieraden. Gebonden, Athenaeum-Polak & Van Gennep 2008, 363 blz., van €32,50 voor €14,99 bij alle filialen van De Slegte (www.deslegte.com)

De sultan Mangogul kan dankzij de toverkracht van een ring het ‘sieraad’ van de vrouw, haar geslacht, laten praten. Op dit thema schreef Diderot in 1748 een roman waarin hij erotische avonturen combineert met kritiek op de maatschappij. Met een nawoord door René Puthaar.

Boris Johnson (vertaald door Josephine Ruitenberg): Rome, droombeeld van Europa. Gebonden, Mets & Schilt 2008, 238 blz., van €27,– voor €9,90 bij Parimar/ De Boekenmarkt in Den Haag (070-365.8226; www.parimar.nl)

Geen imperium heeft zo lang bestaan en is zo succesvol geweest als het Romeinse Rijk. Nadien droomden allerlei heersers ervan om ook zo’n rijk te stichten, van Karel de Grote tot Mussolini. Hoe slaagden de oude Romeinen erin om zo succesvol te zijn? Boris Johnson zet dit uiteen in vier hoofdstukken, waarin hij de nadruk legt op staatsvorming en financiën.

Walter Isaacson: American sketches. Gebonden, Simon & Schuster 2009, 286 blz., van €22,- voor €8,– bij Parimar/ De Boekenmarkt in Den Haag (070-365.8226; www.parimar.nl)

Wat maakt iemand een grote leider? En wat zijn de bronnen voor hun creativiteit? Isaacson, een bekende Amerikaanse journalist, geeft antwoord op deze vragen in korte portretten van bekende staatslieden, wetenschappers en uitvinders, onder wie Benjamin Franklin, Reagan, de Clintons, Albert Einstein en Bill Gates.

Paul Wilson (vertaald door Marce Noordenbos): In volledige harmonie. Paperback, Archipel 2005, 236 blz., van €18,50 voor €7,99 bij alle filialen van De Slegte (www.deslegte.com)

Op zijn 25ste was Paul Wilson al directeur van een internationaal reclamebureau. Na ook nog directeur van een ziekenhuis en bedrijfsadviseur te zijn geweest, besloot hij een onderzoekscentrum voor ‘rusttechnieken’ op zetten, ‘The Calm Centre’. In dit boek zet hij technieken en strategieën uiteen waarmee je op een ontspannen manier een betere balans kunt vinden tussen alles wat je in je werk en privé wilt doen.

Bas van Putten: Onze auto’s. Paperback, Local World 2008, 112 blz., van €14,95 voor €4,99 bij alle filialen van De Slegte (www.deslegte.com)

Nostalgisch bladerboek met afbeeldingen en beschrijvingen van ‘auto’s die deel zijn geworden van onze cultuur en van ons collectieve geheugen’, aldus Van der Putten. Auto’s zoals de Mini, de Volkswagen Kever, de Citroën DS – enzovoorts. Bas van Putten vertelt iets over hun bouwers, ontstaan en geschiedenis, maar in de eerste plaats is dit toch een plaatjesboek.