PAS VERSCHENEN

Alex Boogers: Ziel. Douane, 88 blz. € 5,–

Novelle over de ‘sneeuwbalmoord’, de gebeurtenis (2003) waarbij de dertienjarige Sedar Soares om het leven kwam. Als cadeauboek verstrekt aan de Rotterdamse bevolking tijdens de Week van het Rotterdamse boek.

Klaas de Groot (sam.): Vaar naar de vuurtoren [Eiland, Isla, Island, Eilân]. Gedichten over 12 eilanden van het Koninkrijk der Nederlanden. In de Knipscheer, 256 blz. € 18,50

Ter gelegenheid van de nieuwe status van Sint-Maarten en Curaçao als autonome landen binnen het koninkrijk een meertalige bloemlezing met poëzie over de Nederlandse eilanden, Ameland, Aruba, Bonaire, Curaçao, Rottum, Saba, Schiermonnikoog, Sint Eustatius, Sint Maarten, Terschelling, Texel en Vlieland. John Jansen van Galen schreef het voorwoord. Tegelijk verschenen Vogelvlucht van de op Aruba geboren Giselle Ecury (38 blz. € 12,50) en Het lichten van de jaren van Aart G. Broek. (46 blz. € 13,50) die na een verblijf van twintig jaar op Curaçao in 2001 terugkeerde naar Nederland.

Hilde de Haan en Ids Haagsma: Gebouwen van het Plastische Getal. Een lexicon van de Bossche School. Architext, 288 blz. € 29,50

Rijk geïllustreerde atlas bevat behalve een uitvoerige encyclopedie waarin alle begrippen en achtergronden van de architectuurtheorie van dom Hans van der Laan worden uitgelegd, ook een gids met veel gebouwen die zijn ontworpen volgens de maatvoeringen van het Plastische Getal.

Femke Halsema; Zoeken naar vrijheid. Teksten 2002-2010. Bert Bakker, 180 blz. € 15,–

Bundeling van lezingen en artikelen van voormalig partijleider van GroenLinks Femke Halsema over individuele vrijheid.

Geert van Istendael: Tot het Nederlandse volk. Atlas, 112 blz. € 15,-

Pamflet van de Belg Geert van Istendael waarin hij een ‘liefdevolle blik werpt op Nederland van vandaag, gisteren en eergisteren’.

Sherwin B. Nuland: Maimonides (Maimonides). Vert. Marijke van der Meer, Atlas, 224 blz. € 24,95

Biografie van de filosoof, geneesheer en Thora-geleerde Maimonides (Moshe ben Maimon, 1135-1204).

René de Obaldia: De Graf Zeppelin of De lijdensweg van Émile (ou La passion d’Émile). Vert. Mirjam de Veth, Coppens & Frenks, 116 blz. € 22,–

Korte roman uit 1956 van de in Hongkong geboren Franse dichter en toneelschrijver René de Obaldia (1918) over een kleurloze kantoorklerk die de zwangerschap van zijn vrouw als heel bedreigend ervaart. Bekroond met de Grand Prix de L’Humour Noir Xavier Forneret.

Willem Vermeend en Emile Bode: Minderheidskabinet. Het politieke schaakspel om de macht. Campagne, verkiezingen, formatie, het kabinet en de gevolgen van het beleid. De winnaars en verliezers. Lebowski/Einstein Books, 272 blz. € 17,50

Oud-politicus Vermeend en voormalig parlementair verslaggever van De Telegraaf Emile Bode over de politieke aardverschuiving die in het afgelopen jaar plaatshad in Nederland.