Regeringscoalitie Pakistan hersteld ‘omwille van de democratie’

A Pakistani employee changes the oil prices on a billboard at a fuel station in Karachi on January 7, 2011. Pakistan's beleaguered Prime Minister Yousuf Raza Gilani on January 6 caved into political pressure and reversed controversial fuel price hikes, in a move designed to prevent his fragile government from collapsing. AFP PHOTO/ ASIF HASSAN
A Pakistani employee changes the oil prices on a billboard at a fuel station in Karachi on January 7, 2011. Pakistan's beleaguered Prime Minister Yousuf Raza Gilani on January 6 caved into political pressure and reversed controversial fuel price hikes, in a move designed to prevent his fragile government from collapsing. AFP PHOTO/ ASIF HASSAN Pakistaanse pompbediende verandert de prijs voor benzine (FOTO: AFP PHOTO / ASIF HASSAN)

De Muttahida Qaumi Beweging (MQM) treedt weer toe tot de regeringscoalitie in Pakistan. Hiermee is de dreigende val van het kabinet voorkomen, meldt de BBC. Raza Haroon, een belangrijk lid van de MQM, laat weten dat de partij het besluit heeft genomen omwille van de democratie en het land.

Zondag verliet de MQM de regeringscoalitie uit protest tegen een verhoging van de brandstofprijzen. In december trok de partij al twee ministers terug uit het kabinet.

Het terugdraaien van het besluit van de MQM om zich aan te sluiten bij de oppositie, komt nadat premier Yousuf Raza Gilani het parlement verzekerde de brandstofprijzen terug naar het oude niveau te brengen.

Pakistan verkeert op dit moment in grote economische problemen en heeft te maken met voortdurende aanvallen van militanten. Dinsdag werd Salmaan Taseer, een prominent lid van de regerende Volkspartij doodgeschoten door een van zijn eigen beveiligers.

We leggen contact met de buitenlandredactie met de vraag hoe stabiel de Pakistaanse overheid is en wat de terugkeer van de MQM betekent voor de politieke richting van de regering.