Ouattara: Gbagbo deze maand nog weg

Alassane Ouattara answers questions from journalists during a press conference at the Golf Hotel in Abidjan, Ivory Coast, Thursday, Jan. 6, 2011. Ouattara, the man recognized as the winner of Ivory Coast's recent presidential election, called Thursday for special forces from West African nations to remove Ivory Coast's incumbent president Laurent Gbagbo in a commando operation.(AP Photo/Rebecca Blackwell)
Alassane Ouattara answers questions from journalists during a press conference at the Golf Hotel in Abidjan, Ivory Coast, Thursday, Jan. 6, 2011. Ouattara, the man recognized as the winner of Ivory Coast's recent presidential election, called Thursday for special forces from West African nations to remove Ivory Coast's incumbent president Laurent Gbagbo in a commando operation.(AP Photo/Rebecca Blackwell) Alassane Ouattara tijdens een persconferentie in het hotel in Abidjan waar hij onder VN-bewaking verblijft. (Foto AP / Rebecca Blackwell)

Alassane Ouattara, die door de internationale gemeenschap erkend wordt als winnaar van de presidentsverkiezingen in Ivoorkust, is er van overtuigd dat zijn rivaal, zittend president Laurent Gbagbo, voor het eind van deze maand afgetreden is.

Dat zegt hij in een interview met onze correspondent Pauline Bax in Ivoorkust.

Hij roept de economische gemeenschap van West-Afrikaanse landen (ECOWAS) op om haar “toezeggingen” na te komen, inclusief die over het gebruik van “legitiem geweld” om Gbagbo af te zetten. Deze weigert op te stappen, ondanks internationale druk. Ouattara:

“Ik vraag ECOWAS haar verklaring uit te voeren. […] Ik geef de voorkeur aan een vreedzame oplossing. Ik hoop dat Laurent Gbagbo tot inkeer komt. Als dat gebeurt, ben ik bereid hem een aantal garanties te geven. Maar het moet wel snel gebeuren, want elke dag die voorbijgaat is een verloren dag voor Ivoorkust.”

Gesprekken met Gbagbo acht Ouattara weinig zinvol. Volgens hem breekt Gbagbo consequent beloftes, zoals de eerder deze week gedane belofte van Gbagbo om de blokkade van het hotel waar Ouattara verblijft te versoepelen. Dat is niet gebeurd, zegt Ouattara.

“Ik wil alleen met Laurent Gbagbo praten als hij eerst erkent dat ik de verkiezingen heb gewonnen en dus de president ben.”

Een functionaris van Gbagbo zei eerder deze week nog dat over alles kan worden gediscussieerd, maar dat over de overwinning van Gbagbo niet onderhandeld wordt.

Niettemin verwacht Ouattara dat de politieke crisis deze maand nog in zijn voordeel beslecht wordt.

“Hij kan niet in zijn eentje de hele wereld aan, en heus, hij weet dat, ook al kan hij op dit moment misschien geen onderscheid meer maken tussen feit en fictie. Hoe dan ook, ik ben ervan overtuigd dat hij tegen het einde van de maand vertrokken is.”

Lees het gehele interview met Alassane Ouattara vanmiddag in NRC Handelsblad en na 15.30 uur in de digitale editie.