op nrcnext.nl

„Kamer van Koophandel, schaf per direct die verplichte bijdrage af!” Aldus ondernemer en columnist Richard Engelfriet gisteren op deze pagina’s. Engelfriet schreef zich in 2008 verplicht in in het Handelsregister en vraagt zich nog steeds af wat hij daarmee is opgeschoten. Het kost hem ieder jaar geld en hij krijgt als tegenprestatie ongevraagd reclame in de bus. Op nrcnext.nl wisselen ondernemers hun ervaringen uit.

De Belastingdienst, gemeenten, banken en bedrijven hechten wel waarde aan een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Men denkt dat je dan een legaal bedrijf bent.

Nu moeten ook alle Verenigingen van Eigenaren zich ingeschreven hebben ter controle van de kas. Ja, de kas spekken van de KvK.

Nel de Jager

Engelfriet gaat voorbij aan het publieke belang dat de KvK dient. Het is immers in het belang van burgers dat ondernemingen transparant en te traceren zijn. Dat daar een centrale registratie voor bestaat, dient dit belang. Toen de KvK zich nog alleen tot deze publieke taak bepaalde, kostte de dienst weinig. Voor een tientje per jaar per ondernemer werd dat publieke belang afdoende gediend.

Sindsdien is de KvK alleen maar uitgedijd. Qua aangetrokken taken. Qua personeel. Qua hofhouding en huisvesting. Qua omzet – verplicht betaald door ondernemers – en qua kosten. En dan nu klagen dat de KvK zoveel kost en tot zo weinig dient? Begrijpelijk, maar het is niet verstandig om dan maar meteen het publieke belang af te schaffen. Maak er dan maar weer een slanke dienst van die niks anders doet dan braaf registreren.

Hannes Minkema

Jullie klagen wel erg makkelijk. Geen reclame ontvangen? Dat is eenvoudig geregeld op de site van de KvK. Ik dacht dat ondernemers zo zelfredzaam waren. Even zelf kijken om het op te lossen is er niet bij. Simpel roepen: afschaffen!

Casper

Ik denk dat Engelfriet een kleine fout in de formulering van zijn conclusie maakt. Zoals ik het zie, verdient de KvK inderdaad dubbel aan ons als ondernemers. Maar de oplossing die hier wordt voorgesteld, lijkt me een beetje tegenstrijdig. Engelfriet ziet duidelijk nut in de KvK als zij echte faciliteiten biedt (in plaats van de reclame die ze ons sturen). Daarom lijkt het me beter om te stellen dat ze de bijdrage afschaffen of dat ze ons bruikbare diensten bieden. Die diensten zijn er wel, het zou alleen prettig zijn als ze even actief aangeboden zouden worden als het rijkelijk toegestuurde reclamemateriaal.

Geert Bullens

In Denemarken hoef je maar één formulier in te vullen. Je krijgt dan een belastingnummer en registratie thuisgestuurd waarmee je naar de bank kunt. Je hoeft niet te betalen en je wordt niet gespammed. Belastingaangifte aan het einde van het jaar voor je bedrijf is daar ook één kantje. Makkelijker kunnen ze het daar niet maken, hier daarentegen…

Alper Çugun

Volg de discussie op nrcnext.nl