Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Rellen in Algerije door hoge voedselprijzen en werkloosheid

Rellende Algerijnse jongeren, gisteravond op straat in Algiers. Foto AP.

In Algerije zijn vandaag in verschillende plaatsen nieuwe rellen uitgebroken. Dat meldt de BBC. Het is al dagen onrustig in het Noord-Afrikaanse land. In hoofstad Algiers zette de politie vanmiddag traangas in tegen jongeren die met stenen gooiden en wegblokkades hadden opgeworpen.

De reden dat de jongeren de straat op gaan en geweld gebruiken is volgens Carolien Roelants, buitenlandredacteur van NRC Handelsblad, dat zij ontevreden zijn over de hoge voedselprijzen en werkloosheid in Algerije:

“Het is geen wonder dat de jongeren boos zijn, want zij worden onevenredig hard getroffen door de hoge jeugdwerkloosheid. Ook speelt mee dat het Algerijnse regime nogal autoritair is. Dan kan op een gegeven moment de vlam in de pan gaan.”

Naast Algiers zijn er ook berichten over onrust in Oran, de tweede stad van Algerije, en de oostelijke stad Annaba. Om verdere rellen te voorkomen heeft de Algerijnse voetbalbond alle competitiewedstrijden van dit weekend afgelast. Het overwegend jonge publiek zou in voetbalstadions voor nieuwe onrust kunnen zorgen, zo vrezen de autoriteiten.

De aanhoudende rellen in Algerije volgen kort na hevige onrust in buurland Tunesië. Daar zijn sinds half december veel jongeren de straat opgegaan om te protesteren tegen het beleid van president Ben Ali (wiki). Om dezelfde redenen, aldus Roelants. “De onrust verspreidt zich via het internet”.