Niet bang voor hiërarchie

Hoe ruikt, smaakt of klinkt Nederland als je er niet bent opgegroeid? De Achterpagina vroeg een aantal geïmmigreerde schrijvers hoe Nederland de zintuigen prikkelt.

Vandaag: het oog. Vier auteurs over de vraag hoe Nederland er uitziet voor iemand van ‘buiten’.

Ik zie Nederland als een onstuimige vrouw van wie je wel moet houden. Vroeg vrouw geworden, zij is veel kordater en uitgesprokener dan dat ik zelf ooit had durven dromen: diep decolleté, make-up, mondig, zelfbewust ondanks de beugel.

Ze heeft een voorkeur voor snelheid en oppervlakkigheid. Maakt inktmoerassen waar ze een fout probeert te verhullen. Verrassend sociaal, dat wel, ze komt dapper op voor de minder bedeelde medemens. En ook voor de krantenlezers – ‘de zinnen in de krant horen kort te zijn, zodat iedereen begrijpt waar het om gaat’.

Een mooie vrouw, lange benen, hoge hakken, merkkleding, maar wel met allergie en dyslexie. Geen enkele last van de explicietheid van seks in reclames. Soms jaloers op de kleurrijke elegantie van moslimvrouwen. Een dame die met zwier een rok draagt, maar ook de broek aan heeft.

Ze is er een die het ver schopt. Die niet bang is voor hiërarchie. Geëmancipeerd. Die laat kinderen baart, maar ook een ministerie bestuurt. Zich niet schaamt op straat gezien te worden met net gekocht toiletpapier. Eentje die belt, brult, boeit. Die haar kind gezond eten naar school meegeeft, maar vergeet hem te zeggen een warme trui aan te trekken in de winter. Ze staat op haar strepen bij de huisarts die weigert haar naar een specialist door te verwijzen. Ze heeft niet genoeg aan het internationaal geaccepteerde verkeerssymbool ‘Geen toegang’ – ze wil het letterlijk hebben: teken en uitleg.

Koopt soms een tweedehands tafel. Vindt het vanzelfsprekend dat een straat zich opheft voor een schip om daarna weer te gaan liggen voor trams en auto’s en fietsen. Deelt haar eten alleen bij uitzondering met een collega, niet zoals die Turk die zonder te delen geen hap door zijn strot krijgt. Zegt meteen „ja, graag” wanneer iemand anders iets aanbiedt.

Haar minituin ziet er trouwens voorbeeldig uit, maar haar hond vind ik zielig met dat roze vestje en kraaltjes in het haar.

Madalina Florea (Ploiesti, Roemenië, 1971) woont sinds 1997 in Nederland. Ze studeerde Engelse en Turkse taal- en letterkunde. Nu werkt ze als docent Engels op een gymnasium.