Na 208 dagen is Belgische formatie weer terug bij af

De Vlaamse sociaal-democraat Johan Vande Lanotte, die deze week een tekst presenteerde als basis voor verdere onderhandelingen over een nieuwe regering in België, heeft gistermiddag aan koning Albert zijn ontslag aangeboden. Die houdt dat in beraad tot na het weekend.

Op een persconferentie zei Vande Lanotte gisteravond dat hij niet méér had kunnen doen dan ‘de paarden naar het water brengen’. Hij kon hen niet dwingen om ervan te drinken. De Vlaamse christen-democraten en de Vlaams-nationalistische N-VA waren niet bereid om op basis van zijn nota verder te praten over een andere inrichting van de Belgische staat.

In commentaren klonk de vraag of het water dan wel goed genoeg was geweest. Maar ook of het land dat zo trots kan zijn op zijn ‘typisch Belgische compromissen’ nog wel tot compromissen in staat is. De financiële markten reageerden gisteren meteen. De rente voor staatsleningen op de kapitaalmarkt steeg tot boven de 4 procent. De politieke problemen kosten het land zo’n tachtig miljoen euro per jaar.

De Belgische formatie bereikte met 208 dagen een Europees record. De afgelopen maanden werd na iedere crisis toch steeds voorzichtig verder gepraat. Niemand wil de schuld krijgen van een mislukking. Franstalige politici dringen er nu op aan dat Vande Lanotte verder gaat. N-VA-leider Bart De Wever vindt dat hij en Elio Di Rupo van de Franstalige socialisten als ,,twee locomotieven” de boel weer op gang moeten brengen.

België vervaagt, zegt Marc Jacquemain, socioloog aan de universiteit van Luik en gespecialiseerd in onderzoek naar de identiteit van bevolkingsgroepen. „Het idee van België als staat wordt steeds abstracter, omdat er steeds minder federaal België is. Tegelijk wordt het een utopie, omdat de problemen niet opgelost raken. Het pragmatisme bij de politieke leiders, dat het land altijd bij elkaar gehouden heeft, maakt plaats voor dogmatisme. Ze kennen elkaar ook niet meer echt.”

Volgens de Vlaamse psycholoog André De Zutter, onderzoeker aan de universiteit van Maastricht, zijn de Vlamingen al sinds het ontstaan van België, in 1830, onderdrukt door de Franstaligen. „We waren altijd met méér maar hadden het minst te zeggen.” Hij vindt dat de staat excuus zou moeten aanbieden voor „het onrecht dat de Vlamingen is aangedaan.” En er zou zoiets als een ‘tribunaal’ moeten komen dat aan waarheidsvinding doet, zegt De Zutter.

Commentaar: Twee

Vlamingen en Franstaligen kennen elkaar niet: pagina 6