Muziek

Khatia Buniatishvili

De 23-jarige pianiste Khatia Buniatishvili heeft al met veel beroemde orkesten gespeeld. Op 13 en 14 januari treedt ze in de Doelen op met het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Andrej Boreyko in een programma met het Tweede Pianoconcert van Rachmaninov en Tsjaikovki’s Vijfde Symfonie. Op 12 januari geeft ze ook een (gratis) lunchconcert.

Op 13 en 14 jan 20u15, op beide dagen inleiding door Caecilia Andriessen om 19u15. Inl www.dedoelen.nl

Happy Birthday BRISK

Blokfluitkwartet BRISK bestaat 25 jaar en dat wordt 9 januari gevierd met een Zondagfestival in De Doelen. De vier blokfluitisten laten zich in drie afwisselende programma’s vergezellen door andere musici. De ochtend draait om het Duitse tenorlied uit de 16de eeuw, gecombineerd met elektronica. In de middag is erpunkdans, stagedive en reuzenwave. En vanaf 15u30 brengt Brisk samen met Camerata Sweelincks’ klaviermuziek.

Op 9 jan van 11-16u15. Inl. de doelen.nl

Mirandolina

In Bohuslav Martinu’s onbekende komische opera Mirandolina naar een toneelstuk van Carlo Goldoni ruziën een aan lagerwal geraakte markies en een zogenaamde hertog om de gunsten van de jonge waardin Mirandolina. Het Nieuw Ensemble speelt deze opera in januari en februari o.l.v. van Ed Spanjaard.

Op 8 jan, Amsterdam Muziekgebouw aan ’t IJ, 24 jan Utrecht Stadsschouwburg, 27 jan Amstelveen Schouwburg, 1 febr Groningen Stadsschouwburg, 5 febr Leiden Stadsschouwburg, 6 febr Heerenveen. Inl. operatrionfo.nl

Saturday Jazz Night

Nieuwe maandelijks jazzavond in LantarenVenster met meerdere concerten. Fullduplexx, de band van trombonist Louk Boudesteijn, vliegt met razende funkjazz ronkend door de bocht. De band presenteert zijn debuut-cd F.Fwd. Ook Mona Lisa Overdrive van bassist Stefan Lievestro leverde een nieuw album af: Elevator Fitness. Funky organisch in de lijn van gitarist John Scofield met Medeski, Martin & Wood.

15 jan 20u30 LantarenVenster, Rotterdam

Hank Roberts Trio

Cellist Hank Roberts, drummer Jim Black en pianist John Stetch creëert een levende en beeldende soundscape die je meevoert langs een gevarieerde tonen, harmonische vondsten en ritmische kaders. De muziek van het trio is een mix van jazz, improvisatie, pop, country & kamermuziek.

19 jan Paradox, Tilburg. 26 jan SJU Utrecht.

Kings Go Forth

Energieke funkband die net een debuutalbum uit heeft: ‘The Outsiders Are Back’. Oprichters zijn Black Wolf en Andy Noble. Black Wolf deed ooit de achtergrondzang voor Curtis Mayfield. Andy Noble is eigenaar van de platenzaak Lotus Land Records. Ze spelen harde funk, met een stevige beat, veel blazers en gedreven zang. Voor de fans van Lee Fields & The Expressions.

Ma 10 jan, Rotown, Rotterdam, 21u. Di 11, Doornroosje, Nijmegen, 21u. Wo 12, Paradiso, Amsterdam, 22u.

Graffiti6

Dit duo had met een geweldige zomerhit met het aanstekelijke Stare into the Sun. De gruizig vervormde stem, een kriebelend gitaarlijntje en drumwerk met veel geklingel van bekkens en tamboerijn leverden een relaxed psychedelisch sixtiesliedje op. Muziek om op je blote voeten op te dansen.

Ze maakten een heel album, Colours, met allerhande prettige popliedjes waar folk- en hiphopinvloeden in doorklinken. Live spelen ze met een band.

Do 13 jan, Eurosonic, Groningen. Vr 14 Hedon, Zwolle. Zo 16, Melkweg, Amsterdam. Ma 17 Tivoli, Utrecht.