Minder geweld, meer arrestaties op 31ste

Het geweld rond de jaarwisseling tegen agenten, ambulancebroeders, brandweerlieden en andere werknemers met een publieke taak is bijna gehalveerd. Vorig jaar waren er 303 geweldsincidenten, dit jaar 173. Het aantal aanhoudingen op grond van dit soort geweld is toegenomen: 177 personen dit jaar tegenover 108 vorig jaar.

Dat blijkt uit de definitieve rapportage over het verloop van de afgelopen jaarwisseling die staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Teeven is, ondanks de daling van geweld tegen werknemers met een publieke taak, nog niet tevreden. „Er zijn ook dit jaar agenten in het ziekenhuis beland. Pas als alle agenten, brandweerpersoneel, ambulancemedewerkers en andere medewerkers met een publieke taak hun werk zonder gevaar kunnen doen, ben ik tevreden.”

In de nacht van 31 december werden in totaal 3.968 incidenten gemeld. Een jaar geleden waren dat er 4.329. In 2.057 gevallen ging het dit jaar om vernieling. Daarna volgen brandstichting (924), mishandeling (582) en openlijke geweldpleging (314). Vorig jaar werden 2.283 vernielingen en 589 mishandelingen gemeld en werd 1.017 keer brand gesticht.

Zware mishandeling kwam dit jaar wel vaker voor dan bij de vorige jaarwisseling: dit jaar werden 91 gevallen gemeld, ten opzichte van 68 vorig jaar. Het totaal aantal aanhoudingen is gestegen van 1.525 vorig jaar naar 1.546 dit jaar.