May The Lawd Have Mercy

Het is 2011 en de wereld is in de ban van de bird-pocalypse. Of nou ja, de hele wereld – de mensen die wild worden van omineuze tekenen en complottheorieën in ieder geval wel. Binnen een week lijken er overal op aarde zomaar dieren op te houden met leven. Het begon in Arkansas, waar het op Oudjaardag duizenden dode merels regende. Daarna waren de straten van Pointe Coupee Parish in Louisiana bezaaid met zo’n vijfhonderd merels van dezelfde soort. Woensdag vielen er in Zweden vijftig tot honderd kraaiachtigen uit de lucht. En het blijft niet bij vogels: ook in Arkansas zijn honderdduizend dode vissen aangespoeld op de oevers van de rivier de Arkansas. In Chesepeake Bay werden twee miljoen vissen dood aangetroffen, een massa „zo ver als het oog reikte”. In Brazilië duwt de branding al dagenlang dode vissen het strand op, in Nieuw-Zeeland liggen de stranden vol met glanzende vissenlijken, waarvan er vele geen ogen meer hebben. In Kent spoelen fluwelen zwemkrabben aan. Die ook wel Duivelskrab wordt genoemd. Aha.

Nu zijn er ruwweg drie verklaringen voor deze gebeurtenissen.

1De wetenschappelijke

In deze verklaring worden dingen genoemd als: temperatuurverschillen (Engeland beleeft bijvoorbeeld zijn koudste winter sinds 1683), bliksem, een washing machine type thunderstorm, elektriciteitsdraden en shock of stress van vuurwerk. Alle biologen herhalen nadrukkelijk dat dit veel vaker voorkomt en absoluut niet bijzonder of onheilspellend is. Dit is een supersaaie verklaring dus, op naar de volgende.

2Religieus

Ik heb de film The Seventh Sign gezien en ik moest drie weken lang met het lampje aan slapen (Demi Moore, jij bent niet oké). Vogels die als rijpe kersen neervallen, aangespoelde vissen zonder ogen, die veel te voor de hand liggende Duivelskrabben: dit is standaard Einde Der Tijden-spul. Hoewel christenen hun geluk niet op kunnen – „O, what exciting times we live in! Just think we are going to see Jesus coming in clouds of great glory!” – en de atheïsten grimmig succes wordt gewenst („May the Lawd have Mercy”), wacht ik toch liever eerst nog even die bloedrode maan en het vale paard af.

3Complot

Kijk: het komt allemaal door HAARP. HAARP is een instituut in Alaska dat onderzoek doet naar de ionosfeer. Ze zeggen dat ze inzicht willen krijgen in communicatie, radiogolven en hoogfrequente elektromagnetische straling, maar iedereen weet wat HAARP eigenlijk is: een enorm wapen. Het is een Death Ray. Het veroorzaakt aardbevingen en stormen en het manipuleert ionen en elektronen. In Arkansas zit een HAARP-basis: is het toeval dat de vogels daar sterven, precies op de plek waar de meeste ufo’s worden gezien, ontvoeringen plaatsvinden, de slangen en spinnen geëmigreerd zijn, vee stelselmatig wordt verwond en de Mothman het meest is gezien?

Ik dacht het niet.

Ik draag de komende tijd mijn aluminium hoedje.

Renske de Greef