Londen zet extra agenten in, maar ‘geen verhoogde’ terreurdreiging

A British armed police officer talks with an unidentified visitor outside the Houses of Parliament in London, Tuesday, Oct. 26, 2010. British police are training with military experts to prepare for Mumbai-style gun attacks by terrorists, the country's interior ministry said Tuesday. (AP Photo/Akira Suemori)
A British armed police officer talks with an unidentified visitor outside the Houses of Parliament in London, Tuesday, Oct. 26, 2010. British police are training with military experts to prepare for Mumbai-style gun attacks by terrorists, the country's interior ministry said Tuesday. (AP Photo/Akira Suemori) Britse politieagent staat voor het Britse parlement in Londen op 26 oktober 2010 (FOTO: AP Photo / Akira Suemori)

Groot-Brittannië zet extra agenten in rond Londense openbaarvervoer-knooppunten, metro- en treinstations en vliegvelden in de Britse hoofdstad. De terreurdreiging bij deze potentiële doelwitten is verhoogd. De afgelopen maanden is de angst gegroeid voor een Mumbai-achtige aanslag in Londen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt van een reële en ernstige terreurdreiging, maar benadrukt dat de kans op een terreuraanslag sinds vorig jaar januari niet groter is geworden. Ook NRC correspondente Titia Ketelaar laat vanuit Londen weten dat het wel meevalt:

“Vlak voor de kerst stond het niveau al op ‘severe’ voor de rest van het land. En nu is dat ook verhoogd bij metrostations en vliegvelden, waar de dreiging lager was. De algehele dreiging in het land is niet veranderd. Als er sprake zou zijn van een op handen zijnde aanslag zou het terreurniveau naar ‘critical’ gaan.”

De Daily Telegraph meldt dat veiligheidsdiensten aanwijzingen hebben dat extremisten het openbaar vervoer als een mogelijk doelwit zien voor aanslagen.

Volgens Sky News hebben de nooddiensten richtlijnen ontvangen over hoe te handelen in het geval van een serie op elkaar volgende aanslagen, zoals die in het Indiase Mumbai in 2008.