OM eist geldboete voor ‘dierenmishandeling’ kunstenares Tinkebell

Is een kunstwerk waarin een kunstenares 95 hamsters in hamsterballen laat rondlopen dierenmishandeling? Over die vraag buigen vandaag drie rechters.

De hamsters van het kunstproject Save the Pets (2008) van kunstenares Tinkebell (FOTO: Tinkebell)

Het OM eist een boete van 950 euro waarvan 475 voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar in de zaak tegen kunstenares Tinkebell. De  rechtbank doet op 21 januari uitspraak.

Voor het project Save the Pets gebruikte Katinka Simonse, beter bekend als kunstenares Tinkebell, drie jaar geleden 95 hamsters. Zij liet deze in een galerie in hamsterballen rondlopen als statement tegen de slechte behandeling van dieren. Tegen Tinkebell werd aangifte gedaan voor dierenmishandeling door de dierenrechtenorganisatie Comité Dierennoodhulp.

Ook tegen de galerie-eigenaar eist het OM een boete van 475 euro.

YouTube-hamsters
Tinkebell raakte gefascineerd door YouTube-filmpjes waarin mensen hamsters in doorzichtige plastic ballen lieten rondrennen door hun huiskamer. De kunstenares kwam al eerder in het nieuws toen zij in 2006 van haar kat een handtas maakte.

‘Het ging om de kunstenares niet de boodschap’
NRC Handelsblad kunstredacteur Rosan Hollak was aanwezig bij de rechtszitting. Zij vertelt dat de Tinkebell het in gevaar brengen van de dieren ten laste is gelegd door het OM.

Sandra van der Werd van Comité Dierennoodhulp motiveerde tegenover Hollak haar redenen om Tinkebell aan te klagen:

“Dieren dienen niet voor kunst gebruikt te worden. Het was duidelijk dat het om de kunstenares ging en niet om de kunst. Anders had ze wel een een petitie opgehangen. Een dierenactivist hadden we evengoed aangeklaagd.”

Hamsters te lang opgesloten
Na de opening van de tentoonstelling begin 2008 deed Comité Dierennoodhulp aangifte van dierenmishandeling. De hamsters zouden te lang opgesloten zitten in de ballen. Een paar dagen later viel de Landelijke Inspectiedienst van de Dierenbescherming de galerie binnen en namen de dieren mee. De hamsters werden tijdelijk ondergebracht bij knaagdierenopvangcentra en werd er gezocht naar nieuwe eigenaren voor de dieren. Onzin, vindt Tinkebell in het NRC Handelsblad van 6 januari:

“Om ze opnieuw in een hamsterbal te stoppen. Er wordt nu gedaan of het heel bijzonder is dat ik die hamsters in ballen heb gestopt, maar je kunt ze in de dierenwinkel kopen. Het is zelfs is zo’n beetje de norm. Als je een hamster koopt, vragen ze: wilt u er een hamsterbal bij? Het is juist die norm waarover ik de discussie wilde openen.”

Tinkebell is verheugd dat de zaak voor de rechter komt:

“Mijn doel was dat er wordt nagedacht over de manier waarop mensen met huisdieren omgaan. En nu gaan drie rechters daarover uitspraak doen. Dat is voor mij het ultiem haalbare. Als ik wordt veroordeeld en gestraft, zouden hamsterballen ook moeten worden verboden. Een fantastische aanwinst voor mijn cv.”

‘Zonder doel een dier pijn doen’
Het OM nam drie jaar geleden de zaak over, nadat ook een andere dierenrechtenorganisatie de aangifte ondersteunde.  Tinkebell en de galeriehouder van Masters worden beide beschuldigd van overtreding van artikel 36 van de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren. Daarin staat dat het verboden is om ‘zonder redelijk doel bij een dier pijn of letsel te veroorzaken. Volgens het OM zaten de dieren vier uur in de ballen, terwijl maar een half uur is toegestaan, waren de hokken en ballen onhygiënisch en kregen de dieren te weinig te eten.