Kort nieuws Economie

Economische groei eurozone remt af

Brussel, 7 jan. De economische groei van de landen van de eurozone is in het derde kwartaal van vorig jaar afgevlakt, bleek vandaag uit cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de EU. De economische groei van de eurolanden bleef steken op 0,3 procent, terwijl Eurostat in een eerdere raming nog uitging van 0,4 procent er in voorgaande kwartaal nog 1 procent groei werd gemeten. De vertraging is vooral het gevolg van de zwakke economische groei van Duitsland, de grootste economie van de eurozone. De Duitse groei viel in het derde kwartaal terug tot 0,7 procent van 2,3 procent in het tweede kwartaal. (AP) Meer over de Duitse economie op pagina 15

Portugal: doelstelling tekort behaald

Lissabon, 7 jan. Portugal zegt de eigen doelstelling bereikt te hebben voor het terugdringen van het begrotingstekort. De Portugese staatssecretaris voor de nationale begroting, Emanuel Augusto Santos, zei gisteren dat het tekort op de begroting in 2010 is gereduceerd tot de voorgenomen 7,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Alle lidstaten van de eurozone moeten hun tekort per 2013 terugbrengen tot maximaal 3 procent van het bbp. (AP)

Arbeiders China ziek na chemisch lek

Peking, 7 jan. In het oosten van China zijn 62 werknemers van een farmaceutische fabriek ziek geworden na het ontstaan van een chemisch lek. Volgens het staatspersbureau Xinhua lagen vandaag nog 37 fabrieksarbeiders in het ziekenhuis nadat ze gisteren de giftige dampen hadden ingeademd. De gelekte stof zou gebruikt worden voor onder meer bestrijdingsmiddelen en antibiotica. Ongelukken op de werkvloer veroorzaken in China jaarlijks duizenden doden. (AP)

Stijging aanvraag uitkeringen VS

Washington, 7 jan. Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in Amerika is gestegen. Volgens het Amerikaanse ministerie van arbeid steeg het aantal aanvragen in de laatste week van 2010 met 18.000 tot in totaal 409.000. In de voorgaande week bereikte het aantal aanvragen nog het laagste punt in ruim twee jaar. (AP)

‘Herstel omzet bouwmarkten in 2011’

Amsterdam, 7 jan. De omzet van Nederlandse bouwmarkten zal dit jaar een voorzichtig herstel vertonen. Dat verwacht het economisch bureau van de ING. De economen denken dat de omzet van bouwmarkten met 15 procent zal toenemen, tot 2,8 miljard euro. Bouwmarkten en winkels voor woninginrichting zijn sterk geraakt door de economische crisis en de zwakke woningmarkt. De omzet van bouwmarkten daalde de afgelopen drie jaar met bijna 14 procent. (Novum)