Kort nieuws Binnenland

Concurrerend veer Terschelling krijgt geen eigen plek

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 7 jan. Veerdienst EVT krijgt geen ruimere faciliteiten in de haven van Terschelling. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden gisteren bepaald. EVT ligt al jaren in de clinch met de gemeente en concurrent TSM, ook bekend als rederij Doeksen. Zij zouden EVT tegenwerken, onder meer door beperkingen in havengebruik en aanlegtijden. Volgens de rechtbank geeft Terschelling terecht voorrang aan Doeksen, die de dienst Harlingen-Terschelling al veel langer onderhoudt en bovendien gebonden is aan contracten met Staat en gemeente.

Waxinelichtwerper weigert kleding

Den Haag, 7 jan. De behandeling van de zaak tegen de man die op Prinsjesdag een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, is gisteren uitgesteld. De 29-jarige verdachte zou voor de rechtbank in Den Haag verschijnen, maar was het niet eens met de ‘ranzige kleding’ die hij aan moest trekken. Volgens zijn advocaat zou haar cliënt in een ‘papieren pak’ van het huis van bewaring in Vught naar Den Haag worden vervoerd. „Zulke kleren trek je je hond nog niet aan”, aldus de advocaat. (Novum)

Koptische Kerst rustig begonnen

Amsterdam, 7 jan. De kerstviering in de koptische kerken in Amsterdam, Eindhoven en Utrecht is gisteravond rustig begonnen. De orthodox-christelijke kerken worden beveiligd, nadat bekend was geworden dat terreurnetwerk Al-Qaeda zou hebben opgeroepen om tijdens het koptische kerstfeest aanslagen te plegen op kopten in Egypte en Europa. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding vroeg deze week politiekorpsen om extra alert te zijn rond de viering. (Novum)