Korpschef Twente: geen prioriteit aan boerkaverbod

De korpschef van de politie Twente, Martin Sitalsing, zal geen prioriteit geven aan het handhaven van een mogelijk toekomstig boerkaverbod. Hij zet de politiecapaciteit liever in voor het terugdringen van overvallen, jeugdcriminaliteit en woninginbraken. Dat zei Sitalsing gisteren tegen RTV Oost.

De Amsterdamse korpschef Bernard Welten kreeg afgelopen dinsdag felle kritiek van de regeringspartijen in de Tweede Kamer door te zeggen dat hij geen uitvoering zou geven aan een boerkaverbod. Weltens kreeg achter steun van zijn directe chef, burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam, die zei dat “het goed zou zijn als de zorg van de hoofdcommissaris en de expertise van de Amsterdamse politie een plaats krijgen in het komende wetgevingstraject”.

“Ik kijk naar de context van de regelgeving. Wij zijn er als politie om te handhaven, dat staat”, zegt Sitaling ter introductie tegen een radioverslaggever van RTV Oost, om vervolgens zijn praktische aard te tonen: “Als er een context is, zoals een demonstratie, waarbij ik een boerkaverbod kan gebruiken zal ik het niet nalaten.” Op de vraag of hij geen huisvrouwen met boerka’s van straat gaat plukken, zegt hij: “Volgens mij heb ik nog wel een paar andere prioriteiten.”

In een televisiegesprek met dezelfde zender over onder meer overvallen en huiselijk geweld in zijn regio zegt Sitalsing prioriteit te willen geven aan het terugdringen van die criminaliteit. Boerkaverbod? “Als ik agenten over had.”

Get Microsoft Silverlight