Kernbom Iran laat nog wel even op zich wachten, zegt Israël

Iran komt niet eerder dan in 2015 met een zelfgeproduceerde kernbom op de proppen. Dat zegt Meir Dagan, uittredend directeur van de Israëlische spionagedienst Mossad. Maar wie garandeert dat hij zegt wat hij daadwerkelijk weet?

Guus Valk, correspondent in Israël voor NRC Handelsblad vraagt zich hardop af of Dagan ons vertelt wat hij aan daadwerkelijk aan informatie heeft:

“Het is gegoochel met jaartallen. In de jaren ’90 werd gezegd dat 2003 het jaar zou worden van de kernwapens en dat schuift steeds op want Iran heeft ze niet. Deskundigen hier in Israël vragen zich ook af of Iran wel echt uit is op het hebben van atoomwapens, of dat het ze meer gaat om het proces ernaartoe. Het land is inmiddels een speler geworden in het spel van internationale diplomatie. Hoewel Iran nooit officieel kenbaar maakte dat het atoomprogramma bestemd is voor het fabriceren van nucleaire wapens, heeft het kernwapendebat ze op de kaart gezet. Iran probeert zo invloed in de regio te verwerven.”

‘Geen haast met aanval’
Diverse Israëlische media onttrokken de woorden aan Dagan die gisteren zijn afscheid als Mossad-chef vierde. De Israëlische overheid dacht eerder dat een in Iran vervaardigde kernbom dit jaar realiteit zou zijn. Dagan meent echter dat Israël “geen haast hoeft te maken met een aanval plegen op Iran”. Zijn schatting wijst richting 2015. Volgens Dagan zijn tegen het kernwapenprogramma van Iran “niet verder gespecificeerde maatregelen getroffen” waardoor de vertraging zou zijn veroorzaakt.