Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Kankerverwekkende stoffen in sloten nabij Moerdijk

Brandweerman aanschouwt de vlammenzee in Moerdijk. Foto NRC / Rien Zilvold.

Het oppervlaktewater in de omgeving van Moerdijk is ernstig verontreinigd met kankerverwekkende stoffen. Dat blijkt uit gisteren genomen monsters van het waterschap Brabantse Delta, meldt de NOS.

Metingen van het waterschap in sloten bij Moerdijk laten zien dat onder andere de kankerverwekkende aromaten xyleen, naftaleen en tolueen zich in het water bevinden. De stoffen zijn samen met bluswater van de brandweer in de sloten beland.

Brabantse Delta schrijft vandaag op zijn site:

Een eerste indruk geeft aan dat het om zeer schadelijke stoffen gaat, die zich in hoge concentraties in de sloten bevinden. Aanraking wordt dan ook zeer sterk afgeraden. Daarnaast wordt als voorzorg aangeraden om uit de buurt te blijven van de sloten met verontreinigd water.

Het vergiftigde bluswater wordt voorlopig in tanks opgeslagen omdat het niet in een gewone rioolzuiveringsinstallatie gezuiverd kan worden. De gemeente Moerdijk informeert zijn bewoners later vandaag over de gevolgen voor de volksgezondheid.

Vanochtend al uitten ramp- en branddeskundigen in diverse media hun zorgen over de mogelijke aanwezigheid van giftige stoffen in achtergebleven roetdeeltjes.

De brandweer in Moerdijk was tot gisteravond laat bezig met het blussen van de grote brand die woensdag bij chemiebedrijf Chemie-Pack uitbrak. De oorzaak van de brand is nog onbekend.