Kan iemand dit idee goed uitwerken?

dvd

Forget the Film, Watch the Titles!**

Ooit waren filmtitels een naamlijst van betrokkenen die in volgorde van importantie over het witte doek rolden, met de sterren uiteraard in koeienletters. Toen de attentiespanne korter werd, volstond dat niet langer. Inmiddels betreft het op zichzelf staande, soms half-abstracte minifilms om kijkers in de juiste stemming te brengen – zwoel, geagiteerd, melig. Of wordt de titelrol benut om de personages alvast te introduceren.

Hoe dit ambacht zich in de loop der jaren ontwikkelde, daar zou ik best eens een paar dicht beschreven dvd’s met fraaie inlegboekjes over willen zien. Wie zijn de grote filmtitelaars, wat was de invloed van James Bond, wat zijn momenteel de trends?

Wat het Amsterdamse Submarine Channel met Forget the Film, Watch the Titles! brengt, kan hooguit een bescheiden aanzetje heten. Op deze dubbele dvd zijn ruim veertig filmtitels achter elkaar gezet en praten de makers over hun vak. Een momentopname die diversiteit toont, maar geen inzicht of overzicht biedt. Een grabbelton van willekeur met niet altijd even sterke clips en een vreselijk onhandig navigatiesysteem. Maar het idee boeit: kan iemand dit niet eens wat grondiger aanpakken?

Coen van Zwol