Kaalslag

In de terugblik op vijf `Pamfletten tegen de kaalslag` in het Cultureel Supplement van 31 december 2010 verwijst Ron Rijghard naar de Engelse cultuurminister Hunt van de Conservatieve partij. Die wil dat de Engelsen gaan geven als de Amerikanen, die volgens hem gemiddeld 37 pond aan de cultuur doneren per persoon.

Dit cijfer is evenwel veel te hoog. Blijkens de Executive summary van het rapport van de Giving USA Foundation Giving USA 2010 schenken Amerikanen gemiddeld 40 dollar per persoon per jaar aan culturele doelen. (12,3 mrd dollar: 307 mln Amerikanen.) Die 40 dollar aan cultuur in totaal, dus niet alleen aan podiumkunsten, zijn hier ongeveer 30 euro waard, terwijl de gemiddelde Nederlander nu 12,5 Euro aan de cultuur geeft, blijkens mijn berekeningen op basis van de statistieken die Professor Theo Schuyt bijhoudt. Verder is het zo, dat in de USA 4 procent van alle private donaties naar cultuur gaat en in Nederland 6 procent. Als ‘Help Halbe’ het devies wordt, zoals Ron Rijghard suggereert, dan doe ik hem graag deze cijfers cadeau.

Dirk Noordman,

geassocieerd adviseur IVA, UvT.