Interim-bestuurder van ProRail in opspraak

De nieuwe interim-bestuurder van Prorail zou veel geld hebben verdiend bij een ziekenhuis om de instelling vervolgens achter te laten met financiële problemen.

Claudia Zuiderwijk, de nieuwe interim-bestuurder van spoorbedrijf ProRail, is binnen een dag in opspraak geraakt. Zuiderwijk verdiende zes jaar lang 210.000 euro per jaar bij de Tergooiziekenhuizen in Hilversum, maar heeft er volgens de SP een zooitje van gemaakt. In reactie op deze kritiek heeft ze al gezegd dat ze niet de permanente opvolger van Bert Klerk wordt, die weggaat wegens kanker.

Het afgelopen jaar zou Zuiderwijk een baan bij het Amsterdamse Gemeentelijke Vervoer Bedrijf hebben geweigerd omdat ze niet meer zou kunnen verdienen dan de Balkenendenorm (188.000 euro). In 2003 werd ze gevraagd als nieuwe bestuursvoorzitter van ICT-gigant PinkRoccade. Het vooruitzicht: een auto met chauffeur, 350.000 euro salaris en ruime bonussen. Maar Zuiderwijk koos voor een baan bij een lokaal ziekenhuis in Hilversum. Zakelijk Nederland verklaarde haar destijds voor gek.