India wil dat emigranten terugkomen

India is niet langer een door corruptie en bureaucratie verlamd land dat je maar het beste kunt ontvluchten. Steeds meer emigranten keren terug, omdat hun land van herkomst economisch sterk in opkomst is. Een hoge ambtenaar van het departement dat zich bekommert om de Indiase gemeenschap in het buitenland zei dat deze week in Delhi. Zijn opmerking komt niet uit de lucht vallen. Vandaag is in de hoofdstad de jaarlijkse Dag van de Indiërs in de Diaspora begonnen. Zo’n 1.500 geëmigreerde landgenoten uit ruim vijftig landen worden drie dagen onderhouden met lezingen, voorstellingen en debatten.

Premier Singh, morgen hoofdgast, hoopt dat vooral jonge, getalenteerde onderzoekers terugkeren. Het land heeft dringend intellectueel leiderschap nodig, zei hij gisteren. Maar terugkeer is geen sinecure. Vergeleken met veel buitenlandse universiteiten is de Indiase wetenschappelijke infrastructuur niet van topklasse. Ooit was Singh, nu 78, zelf een jong getalenteerd wetenschapper, werkzaam voor de VN in New York. In 1969 besloot hij terug te keren naar Delhi om economie te gaan doceren. Zijn toenmalige baas noemde zijn besluit „dwaas”. Maar, zegt Singh, „soms is het wijs in het leven om dwaas te zijn”.