In beeld: families keren terug voor referendum Zuid-Soedan

Sudanese families sit in a bus bound for south Sudan in al-Analdus area in the outskirts of the capital of Khartoum on January 6, 2011 as displaced southerners return to their homeland from the north ahead of a key referendum on south Sudan's independence
Sudanese families sit in a bus bound for south Sudan in al-Analdus area in the outskirts of the capital of Khartoum on January 6, 2011 as displaced southerners return to their homeland from the north ahead of a key referendum on south Sudan's independence Gevluchte Soedanese families keren terug naar het zuiden voor een referendum over de onafhankelijkheid van het zuidelijke deel van het land (FOTO: AFP / KHALED DESOUKI)

De inwoners van Zuid-Soedan kunnen vanaf zondag zeven dagen lang hun stem uitbrengen in een referendum over de volledige onafhankelijkheid van het al grotendeels autonome zuiden.

De volksstemming komt voort uit het vredesverdrag dat noord en zuid in 2005 sloten na een burgeroorlog van ruim twintig jaar. In 1955 brak er tussen het islamitische Arabische noorden en het christelijke, Afrikaanse zuiden de eerste burgeroorlog uit die in 1972 leidde tot het in tweeën splitsen van het land. In 1983 laaide de strijd weer op.

Veel Zuid-Soedanese families keren nu terug uit het noorden vooruitlopend op de onafhankelijkheid van het zuiden.

Foto: AFP / Yasuyoshi Chiba

Foto: REUTERS / Zohra Bensemra

Foto: AFP /Khaled Desouki

Foto: AFP / Yasuyoshi Chiba

Foto: AFP / Khaled Desouki

Foto: REUTERS / Zohra Bensemra

Foto: REUTERS / Zohra Bensemra

Foto: REUTERS / Goran Tomasevic