Hoge verwachtingen voor de jaarcijfers

Het cijferseizoen barst weer los. De AEX zal er weinig aan hebben omdat de stijging van de winsten al in de koersen is verwerkt.

Het cijfersseizoen staat op het punt van beginnen. De resultaten van de bedrijven op het Damrak zullen naar verwachting flink stijgen, maar het is onwaarschijnlijk dat ze de beurskoersen zullen opstuwen. Er is nog wel ruimte voor koersstijgingen dit jaar. Maar de winst komt eerder van het toegenomen vertrouwen onder beleggers.

De verwachting van analisten is dat de winst per aandeel van de AEX-index (bestaande uit de 25 toonaangevende bedrijven op de Amsterdamse effectenbeurs) met gemiddelde 33 procent zal stijgen als de resultaten over 2010 binnenstromen. Zo blijkt uit een rondgang van het Amerikaanse persbureau Bloomberg. Die forse stijgingen van de bedrijfswinsten zijn volgens Martijn den Drijver, hoofd research bij SNS Securities, al ingeprijsd in de koersen. De AEX-index steeg de afgelopen weken fors en bereikte in de laatste week van 2010 het hoogste punt van het hele jaar.

Als de cijfers daadwerkelijk worden gepresenteerd, zullen ze dus weinig impact meer hebben. „Het zal voor bedrijven lastig zijn om beter te presteren dan de verwachting”, zegt Den Drijver verwijzend naar de Bloomberg prognose van 33 procent. SNS Securities zelf is veel conservatiever en gaat uit van een gemiddelde groei van de winst per aandeel van 15 procent. „Uiteraard is het wel mogelijk dat bedrijven winsten laten zien die hoger zijn dan onze verwachting of de consensus, maar het zal lastig zijn voor de AEX als geheel om boven die 33 procent uit te komen.”

Hiermee is niet gezegd dat de index niet kan stijgen in 2011. In tegendeel. Analisten verwachten dat aandelen het dit jaar goed zullen doen. Ook bij SNS is dat de verwachting. „Wij denken dat er nog flink wat in het vat zit voor de AEX.” Dit komt niet door de stijgende winsten, maar doordat beleggers toekomstige winsten durven in de prijzen waardoor de koers-winstverhoudingen zullen toenemen. „Daarbij komt dat de koers-winstverhouding voor de AEX voor 2011 op 10.2 staat. Dat is historisch laag. Maar het is ook laag vergeleken met de koers-winstverhouding van de Americas (Dow Jones, Nasdaq en S&P) die rond de 15.5 staat en van de indices in Azië die gemiddeld rond de 14.6 staan.”

De aftrap van de resultatencarrousel van AEX-fondsen wordt verricht door chipmachinefabrikant ASML. Nog voor eind januari volgen Philips en KPN.

Het voorproefje op het seizoen kwam gisteren van de Telegraaf Media Groep (TMG). De uitgever kwam niet officieel met cijfers, maar zoals gebruikelijk gaf topman Ad Swartjes in zijn nieuwjaarstoespraak al een deel van de resultaten prijs.

TMG boekte wel een lagere omzet over 2010, maar schreef een beter bedrijfsresultaat. In 2010 haalde de grootste krantenuitgever van Nederland, circa 590 miljoen euro aan omzet, 4 procent minder dan in 2009. De oplage-inkomsten daalden licht, mede omdat de krant de zondagseditie staakte. Dat werd slechts deels gecompenseerd door prijsverhogingen en de verkoop van extra kranten tijdens het WK voetbal.

Het bedrijfsresultaat – voor rente, belastingen en afschrijvingen – steeg met 22 procent naar iets meer dan 60 miljoen euro. De marge neemt daarmee toe van 8,1 procent in 2009 tot meer dan 10 procent over 2010. Swartjes zei gisteren dat het hogere resultaat vooral komt door bezuinigingen. TMG besteedde onder meer distributie uit en liet mensen afvloeien.

Bedrijven zijn de laatste jaren zeer voorzichtig in het afgeven van toekomstverwachtingen. De prognoses werden zo vaak ingehaald door de realiteit, dat topmannen het vaak niet meer aandurven. Swartjes wilde gisteren wel iets zeggen. Hij verwacht voor 2011 stabiele inkomsten uit abonnementen en losse verkoop. TMG houdt rekening met een geringe daling in de krantenadvertenties.

Het valt te bezien of andere bestuursvoorzitters zo open willen of durven te zijn als Ad Swartjes.