Het beste essay van 2010 over de Griekse crisis

Zelfs de monniken van de beroemde kloosters op de heilige berg Athos hebben het gedaan, net als bijna alle Grieken: sjoemelen, frauderen, handjeklap met corrupte ministers en net doen of niemand ooit een rekening hoefde te betalen. Verbluft constateert de Amerikaanse financiële journalist Michael Lewis hoe de Griekse samenleving volledig is gecorrumpeerd, mede door het goedkope geld dat door invoering van de euro beschikbaar is gekomen - en hoe hier de gevaren voor de hele eurozone zijn begonnen.

Zijn uitvoerige artikel verscheen in oktober in het tijdschrift Vanity Fair en is door New York Times columnist David Brooks uitgeroepen tot het beste essay van vorig jaar. Twee details:

  • de Griekse overheid blijkt in de praktijk de afgelopen jaren twee keer zoveel geld geleend te hebben als officieel als staatsschuld in de boeken stond.
  • toen monniken op het ministerie van Financiën gingen praten of er wat te regelen viel, vroegen ze de ambtenaar eerst of hij nog wilde biechten.

Aan het eind van zijn stuk vraagt Lewis zich af of de Grieken wel genoeg veerkracht hebben om uit dit financiële moeras te komen.

Or have they so lost their ability to feel connected to anything outside their small worlds that they would rather just shed themselves of the obligations?