Ghana’s handreiking aan Gbagbo vermindert kans interventie niet

Sympathisanten van Gbagbo betuigden vanmiddag in Abidjan hun steun aan de omstreden president. Foto AP.

Ghana is bereid samen te werken met Laurent Gbagbo, de zittend president van Ivoorkust die weigert zijn verkiezingsnederlaag te erkennen. President John Atta Mills zei vandaag op een persconferentie dat zijn land geen partij wil kiezen in het politieke conflict in Ivoorkust en noemde het gebruik van militair geweld “geen oplossing”.

De opstelling van Ghana is “verrassend”. Dat laat NRC-correspondent Pauline Bax weten. Vanuit Ivoorkust zegt ze over de telefoon:

“De Afrikaanse Unie en ECOWAS, de economische gemeenschap van west-Afrikaanse landen, stonden eensgezind achter Alessane Ouattara, de internationaal erkende winnaar van de verkiezingen. Nu lijkt Ghana op dit standpunt terug te komen. Dat is opvallend, omdat juist Ghana wordt gezien als een modeldemocratie.”

De opstelling van Ghana is dus een tegenvaller voor Ouattara. Hij riep ECOWAS vandaag in een interview met NRC Handelsblad nog op om Gbagbo met “legitiem geweld” af te zetten.

Volgens Bax is de kans op zo’n interventie van ECOWAS nu niet kleiner:

“Hoewel Ghana een goed en gedisciplineerd leger heeft en de Ghanese soldaten een aanwinst zouden zijn voor een interventiemacht, wil dit nieuws niet zeggen dat er geen militaire interventie komt. Ghana had al eerder gezegd dat zijn leger overbelast is en geen troepen aan ECOWAS kan leveren.”

Een woordvoerder van Ouattara zei in een reactie tegen persbureau Reuters dat de verkiezingswinnaar niet verrast is door de opstelling van Ghana. Volgens het kamp-Ouattara is Ghanees president Mills goed bevriend met Gbago. De woordvoerder zegt dat er nog voldoende andere militaire opties over zijn om van Gbagbo af te komen.