'Geen burgerschap voor migrantenbaby's in VS'

Ongeveer twintig staten willen wetsvoorstellen hiertoe indienen.

Afgevaardigden van een aantal Amerikaanse staten hebben een gezamenlijke actie aangekondigd tegen het automatisch toekennen van de Amerikaanse nationaliteit aan baby’s die in de VS worden geboren, meldt The Washington Post.

Ongeveer twintig staten, waaronder Arizona, Texas, Pennsylvania, Oklahoma, Georgia en South Carolina, willen binnenkort binnen de eigen staatsgrenzen wetsvoorstellen hiertoe indienen. In totaal veertig staten zouden geïnteresseerd zijn, volgens de initiatiefnemers.

Mensenrechtenorganisaties zijn kritisch en zeggen dat het plan is gevoed door racistische afkeer van immigranten uit Latijns-Amerika, met name Mexico. Ook zou het in strijd zijn met de Grondwet. Het Veertiende Amendement stelt dat alle mensen die op Amerikaans grondgebied worden geboren staatsburger zijn. Het Amendement werd in 1868 aangenomen om zwarte slaven na de Amerikaanse Burgeroorlog het staatsburgerschap te geven.

Eerdere pogingen van staten om naturalisatiewetgeving te wijzigen, zijn geblokkeerd door de federale bevoegdheden op dit terrein. Het huidige plan van de groep staten is om eerst op staatsniveau het staatsburgerschap te herdefiniëren: alleen voor kinderen van wie ten minste één ouder een paspoort heeft of een permanente verblijfsvergunning. Als het Congres deze nieuwe wetgeving van de staten vervolgens goedkeurt, wordt het federale wetgeving zonder ratificatie door de president.

In 2008 werden circa 340.000 kinderen van illegalen in de VS geboren, rapporteerde het Pew Hispanic Center vorig jaar. Per jaar worden ook enkele duizenden baby’s van toeristen en buitenlandse studenten in de VS geboren.