Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Gebruikers Facebook nog geen melkkoeien

Carrousselmelkstal van Vrebamelkvee BV. Foto Vincent van den Hoogen

Dankzij een investering van 500 miljoen dollar door Goldman Sachs is Facebook nu 50 miljard dollar waard. Maar het is onduidelijk waar dat op gebaseerd is, schrijft Newsweek. Het blad heeft vier redenen om te waarschuwen voor een volgende ‘Dotcom Bubble’.

Kapitaal

Facebook doet in haar waarde weinig meer onder voor Disney (70 miljard dollar). Maar de site heeft geen pretparken, hotels, cruiseschepen en iconen die op T-shirts en mokken gedrukt kunnen worden. Laat staan een collectie films.

Kosten

Facebook betaalt jaarlijks miljoenen voor het opslaan van de gegevens van 500 miljoen gebruikers. Voor twee datacentra heeft de site onlangs 700 miljoen dollar betaald, volgens The Wall Street Journal.

Inkomsten

Sites als GeoCities.com, Freeinternet.com, theGlobe.com verloren snel aan waarde toen uitkwam dat hun groei achterbleef bij de omzet. Amazon.com, daarentegen, creëerde financiële waarde: zij bouwden een klantenkring op die daadwerkelijk de portemonnee trekt. Bij Facebook hebben gebruikers die intentie niet: zij komen om oude vrienden op te zoeken, foto’s te delen, nieuwe mensen te ontmoeten en te kwebbelen, vooral over zichzelf. Natuurlijk, deze mensen zijn een gemakkelijke prooi voor gerichte marketing. Maar zullen ze niet afgeschrikt worden?

Privacy

De Federal Trade Commission, een agentschap dat voor Amerikaanse consumenten opkomt, stelde in december voor dat Facebookers advertenties moeten kunnen blokkeren. Als dat wet wordt zijn de 500 miljoen gebruikers in één klap een stuk minder waard. Ook de protesten van privacywatchers kunnen ertoe leiden dat waardevolle persoonsgegevens slechter toegankelijk worden voor marketeers.