Formatie België zit weer vast

Johan Vande Lanotte, de koninklijke bemiddelaar bij de Belgische kabinetsformatie, heeft gisteren zijn ontslag aangeboden aan koning Albert. Die heeft het ontslag in beraad, wat er mogelijk op duidt dat de koning nog onderhandelingsruimte ziet. Vande Lanotte zei op een persconferentie dat twee van de zeven partijen niet verder willen. Naast de christen-democratische CD&V gaat het om de Vlaams-nationalistische N-VA. Vande Lanotte probeerde tegemoet te komen aan de wensen van de Vlamingen en de Franstaligen. De Vlamingen willen bevoegdheden – onder andere op het gebied van justitie en gezondheidszorg – overhevelen naar de gewesten, waar ze ook meer fiscale autonomie voor eisen. De Franstaligen vrezen dat dat slecht uitpakt voor hen. Hoe de formatie, die vandaag 208 dagen duurt, nu verder gaat is onduidelijk. Vande Lanotte heeft maandag weer een gesprek met koning Albert. (NRC)