Financiële tegenvaller RKC, meevaller NAC

NAC Breda begon het jaar gisteren met een financiële meevaller, RKC loopt daarentegen miljoenen aan sponsorgeld mis.

Voor eredivisionist NAC Breda is 2011 begonnen met een flinke financiële meevaller. De Belastingdienst heeft het cassatieberoep in de eerste Arveladze-zaak ingetrokken, wat de club ongeveer een half miljoen euro scheelt. De Brabanders hebben nu goede hoop ook de tweede zaak rond de Georgische voetballer tot een goed eind voor de club te kunnen brengen.

De Belastingdienst en NAC verschillen van mening of de club loonbelasting had moeten afdragen over de transfervergoedingen die eind jaren negentig voor Archil Arveladze werden betaald. De Belastingdienst vindt van wel, NAC van niet. Het gerechtshof in Den Bosch stelde NAC aanvankelijk in het gelijk, maar de fiscus nam daarmee geen genoegen en ging in cassatie bij de Hoge Raad.

Dat is nu ingetrokken, meldt de club. „Een geweldige opsteker”, zegt voorzitter Bas van Bavel. „Maar we zijn er nog niet.” De gewonnen procedure betreft alleen de naheffing over het jaar 1997. Over de jaren 1998/1999 loopt de procedure nog.

Van Bavel verwacht dat NAC ook in de tweede zaak het gelijk aan zijn zijde krijgt. „Het gaat over dezelfde feiten als in de eerdere procedure. Dus het zou vreemd moeten lopen wanneer hetzelfde hof in dit geval een andere conclusie zou trekken.” Ook het tweede geschil draait om een bedrag van zo’n half miljoen euro.

Eerste divisieclub RKC kreeg gisteren juist met een financiële tegenvaller te maken. De sponsor van RKC besloot zijn bod van 4 miljoen op het RKC-stadion in te trekken. Ben Mandemakers nam dit besluit wegens berichten in de media dat hij zijn voordeel wilde doen met de aankoop van het stadion. Hij wil nog wel garant staan voor een begrotingstekort van negen ton. De hoofdsponsor wilde met de aankoop de toekomst van de noodlijdende club uit Waalwijk veiligstellen. In een brief aan wethouder Sjoerd Potters heeft hij laten weten hiervan af te zien. (Novum)