Engelse cricketers superieur in Australië bij The Ashes

De Engelse cricketploeg rekent af met een periode van overheersing door Australië. The Ashes blijven stevig in Engelse handen.

De Engelse cricketers hebben afgelopen nacht voor het eerst sinds 1986 een serie om The Ashes op Australisch grondgebied gewonnen. Engeland won de laatste testmatch in Sydney en sloot daardoor de traditionele serie met Australië af met een afgetekende 3-1 overwinning.

Beide landen spelen al sinds 1882 om The Ashes, een kleine urn. Het as dat in de urn zou zitten symboliseert het ‘overlijden’ van het Engelse cricket in 1882. De toenmalige Engelse krant The Sporting Times publiceerde destijds een satirische overlijdensadvertentie, naar aanleiding van de eerste thuisnederlaag van de Engelsen tegen Australië, op The Oval in Londen. ‘Het Engelse cricket overleed op 29 augustus 1882. Rust in vrede. Het lichaam zal worden gecremeerd, en het as zal worden meegenomen naar Australië’, stond destijds in het rouwbericht.

Doordat de Australische cricketzomer vooral in december en januari valt, spelen beide landen ruwweg om de anderhalf of tweeënhalf jaar om de trofee, afhankelijk van de internationale cricketkalender. Sinds 1989 was Australië superieur en hield The Ashes zestien jaar lang in bezit. Wat de Engelsen ook probeerden, ze kwamen er niet aan te pas.

De ommekeer kwam in 2005, toen het Australische sterrenteam met onder anderen Ricky Ponting, Shane Warne, Adam Gilchrist en Glenn McGrath verrassend in Engeland verloor. In 2007 sloeg Australië thuis terug, met een vernederende 5-0 zege. Anderhalf jaar geleden lieten de Engelsen zien dat de krachtsverhoudingen aan het kantelen waren. Dat werd de afgelopen weken bevestigd in Australië, waar de verjongde ploeg van aanvoerder Ponting geen schim meer bleek te zijn van het team dat Engeland jarenlang vernederde. Ponting, die in december een vinger brak, verloor zelfs zijn aanvoerderschap aan zijn adjudant Michael Clarke.

De eerstvolgende serie testmatches om The Ashes wordt gespeeld in de Engelse zomer van 2013.