Enge fantasievriendjes

Kind van BonteHond. Vanaf 9 jaar. Tournee t/m 8 mei. Schouwburg Almere. Inl: www.bontehond.net ***

‘Heb je weleens je moeder horen huilen? Dat is het stomste geluid dat er bestaat.’ In Kind, een voorstelling van BonteHond in een regie van Alexandra Broeder, acteren louter kinderen. Het zijn er zeven, tussen de acht en dertien jaar oud. Jeugdvoorstellingen worden bijna nooit door kinderen gespeeld, terwijl het zo leuk kan zijn, zeker als ze zo goed spelen als in Kind. Claartje voelt zich eenzaam. Ze wil weglopen, voordat haar moeder dat doet. Claartje is bang dat haar vader en moeder weer samen verder willen. Claartje heeft ook een schuldgevoel: ‘Als ik niet geboren zou zijn, zat mijn moeder nu niet te huilen.’ Tegen de verveling bedenkt ze niet één, maar zes imaginaire vriendjes. Ze geven haar een enorme lolly en ander snoep, maar doen ook heel eng. Uit alle hoeken en kasten in haar ouderwetse kinderkamer komen ze tevoorschijn, met pruiken, maskers of beschilderde gezichten. Ze spelen De Grote Wegloop Show en spreken haar moed in. Niet zij maakt alles kapot, haar ouders hebben dat zelf gedaan. Kind is griezelig, en niet alleen omdat ouders er van langs krijgen: die moesten maar eens minder egoïstisch zijn. Kind zindert en bevat echte schrikmomenten.