EK allround: Blokhuijsen aan leiding na twee afstanden

Jan Blokhuijsen vanmiddag in actie op de 5000 meter in Collalbo. Foto AP.

De Nederlandse schaatser Jan Blokhuijsen staat na twee afstanden bovenaan het klassement van het EK allround. Nadat hij vanochtend in Collalbo al tweede werd op de 500 meter, eindigde hij bij de vanmiddag verreden 5000 meter op de vierde plaats.

Blokhuijsen heeft nu 0,18 seconden voorsprong op een andere Nederlander, Koen Verweij, die tweede werd op de 5000 meter. De lange afstand werd gewonnen door de Rus Ivan Skobrev in een tijd van 6.30,01.

Wouter Olde Heuvel, die vooraf gezien werd als de grootste Nederlandse kanshebber, werd derde op de 5000 meter en heeft ruim twee seconden achterstand op Blokhuijsen. Olde Heuvel staat vijfde in het klassement.

Het mannentoernooi krijgt morgen zijn vervolg met de 1500 meter. Dan begint ook het vrouwentoernooi. De schaatsters komen in actie op de 500 meter en 3000 meter.