Eindelijk eens louter kinderen

theater

Kind van BonteHond Vanaf 9 jaar. Tournee t/m 8 mei. Schouwburg Almere.***

‘Heb je weleens je moeder horen huilen? Dat is het stomste geluid wat er bestaat.’ In Kind, een voorstelling van BonteHond in een regie van Alexandra Broeder, acteren louter kinderen. Het zijn er zeven, tussen de acht en dertien jaar oud.

Jeugdvoorstellingen worden bijna nooit door kinderen zelf gespeeld, terwijl het zo leuk kan zijn, zeker als ze zo goed spelen als in Kind. Claartje voelt zich eenzaam. Ze wil weglopen, voordat haar moeder dat doet. Claartje is bang dat haar vader en moeder weer samen verder willen. En ze heeft ook een schuldgevoel: ‘Als ik niet geboren zou zijn, zat mijn moeder nu niet te huilen.’

Tegen de verveling en eenzaamheid bedenkt Claartje niet één, maar zes imaginaire vriendjes. Ze geven haar een enorme lolly en ander snoep, maar doen soms ook heel eng. Uit alle hoeken en kasten in haar ouderwetse kinderkamer komen ze tevoorschijn, met pruiken, maskers of beschilderde gezichten.

Haar nieuwe vrienden spelen De Grote Wegloop Show en spreken haar moed in. Niet zij maakt alles kapot, zeggen ze, haar ouders hebben dat zelf gedaan.

Kind is griezelig, en niet alleen omdat ouders er van langs krijgen: die moesten maar eens minder egoïstisch zijn. Deze voorstelling zindert en bevat echte schrikmomenten.

Elisabeth Heijkoop