Duitse kajakster solo rond Zuid-Amerika

De Duitse zee-kajakster Freya Hoffmeister start dit najaar met een ‘rondje Zuid-Amerika’. In 2009 peddelde ze in 332 dagen, waarvan 245 vaardagen, rond Australië. Dat was 4.000 kilometer, het rondje Zuid-Amerika is 22.000 kilometer. Ze zal opnieuw solo varen.

De Duitse start eind september in Valparaiso in Chili. De reis gaat in zuidelijke richting naar de Straat Magellaan, de 600 kilometer lange zeestraat tussen Patagonië en Vuurland. Met deze ‘shortcut’ vermijdt ze het ronden van Kaap Hoorn. Na zeven of acht maanden hoopt Hoffmeister Buenos Aires te bereiken. Na een pauze van vier maanden gaat de reis in het najaar van 2012 verder. De tweede etappe gaat naar Venezuela. In mei 2014, vlak voor haar vijftigste verjaardag, staat de finish gepland in Valparaiso. In totaal zit de Duitse ongeveer 22 maanden in haar kano.

Bij het rondje Australië was ze de tweede mens ooit en de eerste vrouw die deze tocht volbracht. Zuid-Amerika ‘ronden’ heeft nog nooit iemand geprobeerd. Hoffmeister vaart solo in een 5,5 meter lange zee-kajak. Slapen doet ze in een tentje. In 2009 kreeg ze onderweg veel spontane hulp en organiseerde ze op sommige stukken ook een eenpersoons ‘volgploeg’. Ze was soms meer dan een week op zichzelf aangewezen.

Dagelijks krijgt ze van een Israëlische weerman via de satteliet-telefoon het weerbericht. De geboren Terschellinger Karel Vissel verzorgt de weerberichten. Hij begeleidde Hoffmeister ook bij eerdere tochten rond IJsland en het zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland. Via haar website en Facebook zal Hoffmeister dagelijks over haar tocht berichten.