Duitse dioxinevergiftiging al in maart 2010 bekend

Kippen op een boederij in Schleiden, Duitsland. Foto Reuters / Ina Fassbender

Al op 19 maart 2010 is vastgesteld dat een monster van veevoerfabrikant Harles und Jensch te veel dioxine bevatte. Een particulier laboratorium stelde destijds die analyse. Voer van Harles und Jensch is bron van een deze week uitgebroken dioxineschandaal dat steeds grotere vormen aanneemt. Dit melden diverse bronnen waaronder persbureau Novum.

Het ministerie van landbouw van Sleeswijk-Holstein heeft deze informatie bevestigd. De toegestane maximumwaarde van 0,75 nanogram dioxine per kilogram vet werd destijds met meer dan het dubbele overschreden. Toch werd het ministerie pas op 27 december op de hoogte gesteld. Het monster uit maart werd op 29 december door de autoriteiten in beslag genomen.

Ook na maart 2010 zijn volgens het ministerie bij eigen controles van de onderneming ongerechtigheden geconstateerd, die evenmin werden gemeld. Ook het veevoerbedrijf Wulfa-Mast uit Nedersaksen, dat het huidige schandaal op 23 december met een melding aan het rollen bracht, wist volgens het federale ministerie van landbouw al een maand eerder dat een verwerkte partij vet verontreinigd was.

Ondertussen zijn wegens de verdenking van dioxinevergiftiging in heel Duitsland 4709 veehouderijen gesloten. Dit maakte het Duitse ministerie van Landbouw vandaag bekend. Het gaat overwegend om varkensmesterijen, waarvan het overgrote deel (4468 bedrijven) zich bevindt in de deelstaat Nedersaksen, grenzend aan Groningen en Drenthe.

De gesloten bedrijven mogen  geen producten meer leveren, totdat is aangetoond dat ze niet verontreinigd zijn. “Volksgezondheid heeft absolute voorrang”, aldus het ministerie van Landbouw. De bedrijven zijn opgespoord via verkooplijsten van de veevoerfabrikant.

De voorzitter van de Duitse Boerenbond Gerd Sonnenleitner schat dat de getroffen boerenbedrijven door het dioxineschandaal per week veertig tot zestig miljoen euro schade lijden.

Het Duitse schandaal rond voedsel vergiftigd met dioxine breidt zich uit. De overheid heeft inmiddels 4.709 boerderijen “gesloten”, ofwel verboden om vlees of eieren te verkopen.  Het gaat hoofdzakelijk om varkensbedrijven, maar ook pluimveehouderijen zijn getroffen.

Het schandaal kwam eerder deze week in de openbaarheid. Toen bleek dat een Duitse veevoerproducent lange tijd vet in veevoer heeft verwerkt dat besmet was met dioxine. Het vet was restproduct van een Duitse biodieselfabriek en via een Nederlandse handelaar bij de veevoerfabrikant terecht gekomen.