Draka is verheugd over overname van Italianen

Kabelproducent Draka gaat akkoord met het overnamebod van het Italiaanse Prysmian.

Draka is blij dat de biedingsstrijd tussen het Italiaanse Prysmian en Xinmao is beslecht. „Niemand houdt van onzekerheid en daarom is het fijn dat er nu duidelijkheid is”, zegt een woordvoeder van Draka. Sinds enkele maanden woedde er een overnamestrijd rond Draka. Het Franse bedrijf Nexans was in oktober de eerste partij die een bod uitbracht. Later volgden de hogere biedingen van Prysmian en Xinmao. Door de biedingstrijd steeg het aandeel van 15 naar 20,50 euro. Gisteren daalde de koers naar 17,71 euro.

Xinmao trekt zich onder andere terug omdat grootaandeelhouder Flint van de familie Fentener van Vlissingen zich „onvoorwaardelijk” achter het Italiaanse bod van Prsymian schaarde. Naast de grootaandeelhouder gaf ook de top van Draka de voorkeur aan Prysmian.

„Het belangrijkste verschil tussen Xinmao en Prysmian is de onzekerheid over toestemmingen van Chinese autoriteiten en de financiering”, zei topman Frank Dorjee van Draka. Xinmao heeft een toezegging op een lening van 1,1 miljard euro van de China Minsheng Banking Corporation, maar deze lening is volgens Dorjee nog afhankelijk van goedkeuringen van drie Chinese autoriteiten, waaronder het ministerie van Handel.De vakbonden en de centrale ondernemingsraad van Draka hebben hun scepsis tegen Prysmian laten varen omdat de Italianen een banengarantie hebben gegeven. De Europese Commissie heeft donderdag 9 februari als deadline gesteld om de overname te beoordelen. (NRC)