‘Doodvonnis Bahrami is een dreigbrief aan Iraanse diaspora’

De Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami is zondag door een Iraanse rechtbank veroordeeld tot de doodstraf. Landgenoot en journalist Shervin Nekuee ziet hierin een poging van Teheran om de Iraniërs in het buitenland af te schrikken.

Illustratie Riber Hansson

De Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami (45) is zondag door een Iraanse rechtbank veroordeeld tot de doodstraf. Landgenoot en journalist Shervin Nekuee ziet hierin een poging van Teheran om de Iraniërs in het buitenland af te schrikken.

De beschuldigingen tegen Bahrami roepen het slechtste scenario op van een Hollywoodfilm, schrijft Nekuee vandaag op de opiniepagina van NRC Handelsblad. De aanklager zou het als volgt gepresenteerd hebben: ‘Nachtclubdanseres met maffiacontacten krijgt drievoudige opdracht: zaai verderf in Iran door cocaïnesmokkel, vergiet bloed met bomaanslagen en daag de staat uit door te demonstreren met de Groene Beweging.’

Zo’n absurd beschuldigingspakket is zelfs voor Iran opmerkelijk, schrijft Nekuee. “Dit rommelscenario geeft Nederland alle reden om krachtig te protesteren tegen deze uitspraak.” Volgens Nekuee is het doodvonnis een ‘dreigbrief’ aan alle Iraniërs buiten Iran. Het moet de diaspora ervan weerhouden zich in te zetten voor de democratisering van het land.

Bahrami zit sinds december 2009 gevangen in Iran. Het is de Nederlandse ambassade niet gelukt om toegang te krijgen tot Bahrami omdat Teheran haar Nederlandse nationaliteit niet erkent. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal heeft de Iraanse ambassadeur deze week om opheldering gevraagd.

Lees hier het opiniestuk van Shervin Nekuee (alleen toegankelijk voor abonnees)