´Dit jaar breek ik door´

De Nederlandse Dusty Springfield zou je Nina June (25) kunnen noemen. Ze zingt nu in een Beatlesshow, dit jaar is er een tweede album en een solotheatertour.

Hoe omschrijf jij jezelf, en je werk?

„Ik ben zangeres en performer. Ik schrijf ook, maar zingen en optreden is echt mijn ambacht.”

Pas je in een traditie? Welke?

„Ik word vaak singer/songwriter genoemd, maar ik zit zeker niet een hele show met een gitaar op een kruk. Ik gebruik alle mogelijkheden van mijn stem en van het podium.

„Mijn stijl wordt vergeleken met folk of country. Dat zit hem in de snik, de trilling, in mijn stem. En countryvocalisten zijn vaak verhalenvertellers, dat ben ik ook.”

Wat vind je het mooiste album ooit?

„In mijn jeugd was dat de muziek van Tracy Chapman. Die gaf me een veilig gevoel, omdat het zo eerlijk is; zonder poespas, opsmuk of effect.

„Sinds de Beatlestour is daar The White Album bijgekomen. ‘Sexy Sadie’ en ‘Dear Prudence’ zijn mooi gelaagde liedjes. Het is een componistenalbum, met verschillende stijlen.”

Wie is je grootste voorbeeld?

„Een combinatie van Chapman, Wende Snijders, Dolly Parton en mijn moeder, om hun authenticiteit, expressie, passie en vrouwelijke kracht.”

Wat is de belangrijkste les die je tot nu toe geleerd hebt?

„Ik heb erop leren vertrouwen dat er grote dingen op mijn pad zullen komen, wanneer ik eraan toe ben. Voorheen had ik vooral haast, bang om te laat te zijn voor mijn Grote Doorbraak. Nu weet ik: ik ben 25 en heb al heel veel gedaan.”

En de belangrijkste gebeurtenis?

„Mijn eerste album bracht ik uit in eigen beheer. Daarvoor deed ik alles zelf. Dat heeft me zelfstandig gemaakt, en ik ken nu alle facetten van het vak.”

Wanneer komt de Grote Doorbraak?

„Dit jaar. In september komt er een nieuwe single uit, eind 2011 mijn tweede album. Uiteindelijk wil ik tot de top van de Nederlandse vocalisten gaan behoren. En de Dolly Parton van Europa zijn.”