'Dikke Peter' dondert niet langer

FILES - View of the facade of Cologne's cathedral (Koelner Dom) taken January 31, 2007. The St. Peter's Bell in Cologne cathedral, said to be the largest functioning free-swinging bell in the world, was silent on January 6, 2011 after its clapper broke, German media reported. AFP PHOTO JOHN MACDOUGALL
FILES - View of the facade of Cologne's cathedral (Koelner Dom) taken January 31, 2007. The St. Peter's Bell in Cologne cathedral, said to be the largest functioning free-swinging bell in the world, was silent on January 6, 2011 after its clapper broke, German media reported. AFP PHOTO JOHN MACDOUGALL AFP

Vijf minuten weerklonken de slagen over de stad – daarna zweeg plotseling een van de grootste kerkklokken ter wereld, de ‘Dikke Peter’ van de Dom in Keulen. Hij is z’n klepel verloren.

Het diepe, melodisch dreunende geluid weerklonk gisteren ter gelegenheid van de ‘verschijning van de Heer’ (Driekoningen). De hoogmis was net begonnen. Materiaalmoeheid maakte waarschijnlijk een voortijdig einde aan het klokkenspel.

De klepel van wat officieel de Sint Petersklok heet, schoot gistermorgen om 09.35 uur los van z’n verbindingsstuk, viel zonder iemand te verwonden op de vloer van de klokkenstoel en brak in tweeën. Het gietstuk weegt ongeveer zevenhonderd kilo.

De klok zelf weegt 24 ton en heeft een doorsnee aan de onderzijde van ruim drie meter. De Decke Pitter, zoals de klok in het Keulse dialect wordt genoemd, luidt alleen op christelijke hoogfeestdagen en bij bijzondere gebeurtenissen zoals het einde van de Tweede Wereldoorlog, de Duitse hereniging en de dood van een paus.

Vandaag nemen experts de schade op. Volgens priester en Domprovoost Norbert Feldhoff is de klok zelf onbeschadigd gebleven. De Sint Petersklok is in 1923 gemaakt door Heinrich Ulrich van de gelijknamige klokkengieterij in Apolda (Thüringen), een bedrijf dat nog tot1988 kerkklokken heeft vervaardigd. De Dikke Peter is versierd met tal van voorstellingen, wapens en inscripties. De bekendste daarvan luidt: St. Peter bin ich genannt/ schütze das ganze deutsche Land/ Geboren aus deutschem Leid/ ruf ich zur Einigkeit.